Çağdaş anlatı sinemasında yolculuk izleği ve yabancılaşma bağlamında Wim Wenders'ın Yol filmleri üçlemesi
Wim Wenders' Road movie triology in the context of journey theme and alienation in the contemporary film narration
- Tez No: 669797
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yolculuk İzleği, Yabancılaşma, Çağdaş Anlatı, Yol Filmleri, Wim Wenders, Journey Theme, Alienation, Contemporary Film Narration, Road Movies, Wim Wenders
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
“Hiçbir yerde, hiçbir evde, hiçbir ülkede evde değilim.”Wim Wenders'ın Olayların Gidişi adlı filminin Avrupalı yönetmeni Friedrich Munro'nun bu sözlerinin, Wenders'ın yol filmlerine ışık tuttuğu söylenebilir. Munro'nun sözlerinin, Wenders'ın hem yolculuk izleğinin ön plana çıktığı yol filmlerine, hem de bu filmlerin içeriğine dair bilgi verdiği düşünülebilir. Yol filmlerinde ele alınan içeriğin ise modern çağın bir gerçekliği olan yabancılaşma sorunu olduğu söylenebilir. Modernite döneminin sorunlarından biri yabancılaşmadır. Geleneksel değerlerin değerlerini kaybettiği modern çağda sanatçılar modern insanın yabancılaşma sorununu ortaya koyabilmek için yeni anlatım yöntemleri aramışlardır. Bu arayışın sonucunda içerik olarak yabancılaşmanın ele alındığı eserleri, yeni bir biçim ile sunmuşlardır. Sinema sanatında da yönetmenler, içerik olarak yabancılaşma sorununu gösterebilmek için biçimsel arayışlara girmişlerdir. Bunun sonucunda yabancılaşma sorununu kahramanın yolculuğu anlatı kalıbı ile oluşturulan geleneksel anlatı yapısının dışında, yeni bir anlatı yapısı ile ortaya koymaya çalışmışlardır. Wim Wenders da bu yönetmenlerden biridir. Wenders, yol filmleri üçlemesinde, yabancılaşma sorununu, kendine özgü bir üslup ile yolculuk izleği bağlamında, çağdaş anlatı yapısı ile ele almıştır. Bu çalışmada içerik olarak yolculuk izleği bağlamında yabancılaşma ve biçim olarak çağdaş anlatı arasındaki ilişki ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, çalışmada örneklem olarak Wim Wenders'ın yol filmleri üçlemesini oluşturan Alice Kentlerde (Alice in den Städten), Yanlış Hareket (Falsche Bewegung ve Zamanın Akışında (Im Lauf der Zeit) adlı filmleri seçilmiştir. Üçlemeyi oluşturan filmlerdeki içerik olarak yolculuk izleği bağlamında yabancılaşma ve biçim olarak çağdaş anlatı yapısı arasındaki ilişki irdelenmiştir. Filmlerin içerikleri antropolojik yöntem ile, biçimleri ise yeni eleştiri yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“I'm at home nowhere, in no house, in no country.”It can be said that these words of Friedrich Munro, the European director of Wim Wenders' The State of Things, shed light on Wenders' road movies. It can be thought that Munro's words give information about both Wenders' road movies and the content of these movies. It can be said that the content dealt with in road films is a problem of alienation, a reality of the modern age. One of the problems of the modernity period is alienation. In the modern era, where traditional values have lost their values, artists have sought new ways of expression to reveal the problem of alienation of modern people. As a result of this search, they presented the works in which alienation was considered as a content with a new form. In the art of cinema, directors have entered formal searches to show the alienation problem. As a result, they tried to reveal the alienation problem with a new film narration other than the traditional film narration created with the narrative pattern of the hero' journey. Wim Wenders is one of these directors. In the trilogy of road movies, Wenders had addressed the problem of alienation in the context of journey theme, with contemporary film narration and with a unique style. In this study, the bond between alienation in the context of journey theme and contemporary film narration has been tried to be revealed. For this purpose, in the study, films named Alice in the Cities (Alice in den Städten), False Movement (Falsche Bewegung) and Kings of The Road (Im Lauf der Zeit), which constitute the trilogy of Wim Wenders, were selected. The bond between the contemporary film narration and alienation in the context of journey theme were examined. The content of the films was analyzed by anthropological method and the forms of the films were analyzed by the new criticism method.