6098 sayılı kanun çerçevesinde kefilin alacaklıya karşı sahip olduğu savunma imkanları
Under the law no. 6098, the defense possibilities of the guarantor againist the creditor
  1. Tez No: 858895
  2. Yazar: ESRANUR ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alacaklı, Asıl Borçlu, Def'i, İtiraz, Kefalet, Kefil, Creditor, Defence, Objection, Principal Debtor, Surety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kişisel teminat sözleşmelerinden biri olan kefalet sözleşmesi taraflar arasındaki hukuki ilişkiden beklenen menfaatin yerine getirileceği teminatını veren ve uygulamada sıklıkla akdedilen bir sözleşmedir. Asıl borç ilişkisinin borçlusu alacaklısı ve kefil arasında geçen bir nevi üçlü ilişkiden yalnızca kefil ile alacalı arasındaki bağ incelenerek kefilin alacaklının ifa talebini hangi gerekçelerle reddedebileceği açıklanacaktır 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 2012 yılında yürürlüğe girmesiyle 818 sayılı eski Borçlar Kanunundaki kefilin alacaklıya karşı sahip olduğu defilere dair hükümlere birtakım yenilikler eklenmiştir. Çalışmada öncelikle kefalet sözleşmesinin özelliklerinden bahsedilecek akabinde kefilin asıl borçlunun sahip olduğu defiler ve kefalet sözleşmesinden doğan ve yalnızca kefilin kullanabileceği defiler sırayla ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The suretyship agreement, which is one of the personal guarantee agreements, is a contract that guarantees the fulfillment of the expected benefit of the legal relationship between the parties and is frequently concluded in practice. Only the bond between the surety and the creditor, which is a kind of tripartite relationship between the debtor of the principal debt relationship, the creditor and the surety, will be examined and the grounds on which the surety may reject the creditor's request for performance will be explained. With the entry into force of the Turkish Code of Obligations No. 6098, certain innovations have been added to the provisions of the former Code of Obligations No. 818 regarding the defenses that the surety has against the creditor. In this study, firstly, the characteristics of the suretyship contract will be mentioned and then the defenses of the surety against the principal debtor and the defenses arising from the suretyship contract that only the surety can use will be discussed in order.