Bursevî'nin Şerhu'l-Erbaîne Hadîsen adlı Arapça eserinin tahkik ve tahlili
Research and analysis of Bursevî's Arabic work named Şerhu'l-Erbaîne Hadisen
  1. Tez No: 858918
  2. Yazar: MELİH ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bursevî, Hadis, Tahkik, Tahlil, Şerh, Bursawi, Hadith, Critical Edition, Analysis, Commentary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada Bursevî'nin Şerhu'l-Erbaîne Hadîsen adlı çalışmasının edisyon kritiği ve incelemesi yapılmıştır. Giriş ve iki bölümden oluşan tezin giriş bölümünde Bursevî'nin hayatı ilmi şahsiyeti hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde eserin müellife aidiyeti, telif tarihi, yazma nüshaları, kaynakları ve şerh metodu ele alınmıştır. Bursevî'nin hadisleri şerh ederken kelime ve cümle tahlilleri yaptığı, hadislere kendi zamanından örnekler verdiği ve rivayetlerden anlaşılan fıkhi hükümleri açıkladığı tespit edilmiştir. Şerhinde genel olarak hadisleri tasavvufi açıdan şerh ettiği, bazı rivayetleri ayet, hadis ve şiirlerle açıkladığı saptanmıştır. Arapça tahkik bölümü olan ikinci bölümde ise eserin edisyon kritiği yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study conducts a critical edition and analysis of Bursawi's work titled“Sharh al-Arba'in Hadith”. The thesis, comprising an introduction and two main sections, begins by offering a concise overview of Bursawi's life and his scholarly persona in the introductory chapter. The first section delves into the authorship of the work, its date of composition, manuscript copies, sources, and commentary methodology. It has been observed that Bursawi undertakes word and sentence analyses in his exegesis of hadiths, presents examples from his own time, and elucidates the juridical rulings inferred from these narrations. Generally, it is determined that he interprets hadiths from a Sufi perspective and elucidates certain narrations through verses, hadiths, and poetry. The second section, which includes the critical edition part in Arabic, focuses on the critical edition of the work.