Türkiye'nin en itibarlı şirketlerinin sosyal medya kullanımlarının kurumsal itibar yönetimi bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of social media usage of Turkey's most reputable companies in the context of corporate reputation management
- Tez No: 858917
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİZ MÜGE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İtibar, Kurumsal İtibar, Yeni Medya, Sosyal Medya, Reputation, Corporate Reputation, New Media, Social Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İnsanoğlu asırlar boyu kendilerine verilen değer ve sıfatları önemli görmüş, bu düşünce doğrultusunda daima başarılı ve iyi anılmak adına uğraş vermişlerdir. Bilhassa yaşamış oldukları toplum içinde nam kazanmaya çalışmış ve kazanmış oldukları sıfatları toplum ile olan bağlarını kuvvetlendirmek üzere kullanmışlardır. Bu durum zamanla özel ya da kamu sektöründe bulunan işletmeler için de geçerli olmuş ve şirket olarak kazanmış oldukları pozitif yönlü değerlerin gün geçtikçe önemini arttırmıştır. Ancak kurumsal şirketlerin küreselleşmesi ve büyümesi aynı zamanda birtakım yenilikleri de beraberinde getirmiş ve kurumsal itibar değerlerini korumak adına çeşitli iletişim stratejilerinin planlamasını zorunlu hale getirmiştir. Gelinen bu noktada önem kazanan kanalların başında sosyal medya araçları gelmektedir. Yeni medya araçları olarak da ifade edilen sosyal medya araçlarının kendine has özellikleri, kullanımı, riskleri ve etkileri mevcuttur. Bu bağlamda yapılan araştırmada kurumsal itibar açısından yüksek seviyede olan on işletme ve bu işletmelerin sosyal medya hesapları belli kriterler çerçevesinde incelenecektir. Aynı zamanda bu on işletmenin kurumsal itibar bakımından düşük seviyede olan işletmeler ile kıyaslanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings see the values and attributes given to them for centuries as important, and in line with this thought, they always strive to be remembered successfully and well. In particular, they use the titles they have gained to gain fame in the society they live in and to strengthen their ties with the society. This situation also applies to businesses in the private or public sector over time, and the positive values they have gained as a company are becoming more important day by day. However, the globalization and growth of corporate companies has also brought with it some innovations and it has been necessary to plan various communication strategies in order to protect corporate reputation values. At this point, social media tools are at the forefront of the channels that gain importance. Social media tools, also referred to as new media tools, have their own characteristics, use, risks and effects. In this context, ten businesses and social media accounts that are at a high level in terms of corporate reputation will be examined within the framework of certain criteria. At the same time, it is aimed to compare these five businesses with those with low corporate reputation.