Kompozit roket yakıtlarının yaşlanma karakterizasyonunun belirlenmesi
Aging of composite rocket fuels determining the characterization
- Tez No: 858923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH UĞUR BAYÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Roket, Kompozit roket yakıtı, İtki, Yapay Yaşlandırma, Rocket, Composite rocket propellant, Propulsion, Artificial Aging
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapay olarak yaşlandırılmış ve yeni üretim katı kompozit roket yakıtlarının depolama ömrüne etki eden parametrelerin etkilerini araştırılmaktır. Yeni üretilmiş numunelere yaşlandırılma işlemi uygulanarak 3 yıl ve 10 yıl yapay yaşlandırılmış numuneler hazırlanmıştır. Katı kompozit roket yakıtının depolama ömrüne etki eden parametreler NATO standartlarına göre incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, roket yakıtının yanma odasındaki ortam basıncının ve başlangıç sıcaklığının artması ile yanma hızının arttığı bulunmuştur. Ancak yaşlanma süresinin artması yakıtın yanma hızına önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Yaşlanma süresinin artması ile yakıtın darbe hassasiyeti azalmıştır. Yakıtın yaşlanma süresinin artması ile yakıtın darbelere karşı daha aktif duruma gelmektedir. Bu da yakıtın depolama güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Yaşlanma süresinin artması ile yakıtın camsı geçiş sıcaklığına önemli bir etkisi gözlenmemiştir. Yakıtın yaşlanma süresinin artması ile çapraz bağ yoğunluğu artmıştır. Çapraz bağ yoğunluğu arttıkça kompozit yakıtın mekanik yüklere ve gerilmelere karşı olan dayanımı artar. Bu da yakıtın depolama güvenliğini olumlu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of parameters affecting the storage life of artificially aged sample and new production solid composite rocket propellants. By applying the aging process to the newly produced samples, 3 years and 10 years artificially aged samples were prepared. Parameters affecting the storage life of solid composite rocket propellant were examined according to NATO standards. It has been found that the combustion rate of rocket propellant increases with the increase of the ambient pressure and the starting temperature in the combustion chamber. However, it was determined that the increase in aging time did not have a significant effect on the burning rate of the propellant. The impact sensitivity of the propellant decreased with increasing aging time. With the increase in the aging time of the propellant, the propellant becomes more active against impacts. This adversely affects the storage safety of the propellant. No significant effect on the glass transition temperature of the propellant was observed with increasing aging time. The crosslink density increased with increasing aging time of the propellant. As the crosslink density increases, the strength of the composite propellant against mechanical loads and stresses increases. This positively affects the storage safety of the propellant.