Nebevi beslenme bağlamında iki öğün beslenme ve Pazartesi-Perşembe oruçlarının maneviyata ve anksiyeteye etkisi
The effect of two meals and Monday-Thursday fasting on spirituality and anxiety in the context of prophetic nutrition
  1. Tez No: 858943
  2. Yazar: FERHAN İMDAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CANAN KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nebevi Beslenme, Maneviyat, Anksiyete, Oruç, Manevi Danışmanlık, Prophetic Nutrition, Spirituality, Anxiety, Fast, Spiritual Counselling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Beslenme, bireylerin hayatta kalabilmesi için temel gereksinimlerden biridir. Beslenmedeki seçiciliğin kişilerin maddi ve manevi, beden ve ruh sağlığı için önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, Nebevi Beslenme bağlamında iki öğün beslenme ve pazartesi-perşembe oruçlarının maneviyat ve anksiyete üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmak için yapılmıştır. Bu amaçla çevrimiçi (Google Form) anketi üzerinden ulaşılan, gönüllü 580 kişiden 420'si kadın, 160'ı erkek katılımcıdır. Katılımcılara, Maneviyat Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Bu katılımcılardan anksiyete puanları yüksek, maneviyat puanları düşük, araştırmaya katılmayı kabul eden 10 kişi ile iki aylık sürede, Nebevi Beslenme bağlamında günde iki öğün beslenme ve pazartesi-perşembe günleri oruç tutarak, hazır gıdalardan uzak, sade bir beslenme şekli uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Araştırma bağımsız değişken, Nebevi Beslenme bağlamında iki öğün beslenme ve pazartesi-perşembe oruçları ile bağımlı değişkenler anksiyete ve maneviyat arasında neden sonuç ilişkisini belirlemeye yöneliktir. Araştırmada Öntest-Sontest-Kontrol Gruplu Desen uygulanmıştır. Araştırma kapsamında, psiko-eğitim programı sonrasında çalışma grubu tarafından Nebevi Beslenme programı, 2 aylık süre ile uygulanmış, program öncesi ve sonrası çalışma grubuna ve kontrol grubuna Beck Anksiyete Ölçeği ve Maneviyat Ölçeği uygulanmak sureti ile sürecin etkililiği test edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS.22 paket programı yardımı ile yapılmıştır. Araştırmanın neticesinde elde edilen bulgulara göre; Nebevi Beslenme bağlamında iki öğün beslenme ve pazartesi-perşembe oruçları, anksiyete seviyesinin düşmesinde etkili bulunmuştur. Maneviyat ile ilgili anlamlı fark görülmemiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, Nebevi beslenme programı bağlamında oruç, süreli açlık, seçici beslenmenin, doktor ve diyetisyen onayı ile manevi danışmanlık uygulamalarında destekleyici olarak tavsiye edilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nutrition is one of the basic requirements for individuals to survive. It is thought that selectivity in nutrition is important for people's material and spiritual, physical and mental health. This study was conducted to investigate whether two meals and Monday-Thursday fasts have an effect on spirituality and anxiety in the context of Prophetic Nutrition. For this purpose, 420 of the 580 volunteers reached through the online (Google Form) questionnaire were female and 160 were male participants. Spirituality Scale and Beck Anxiety Scale were applied to the participants. Among these participants, 10 people with high Anxiety scores and low spirituality scores who agreed to participate in the study were interviewed over a period of two months, No treatment was applied to the control group. In the context of Prophetic Nutrition, two meals a day, fasting on Mondays and Thursdays, and a simple diet away from prepared foods were applied. The research aims to determine the cause and effect relationship between the independent variable, two meals and Monday-Thursday fasts in the context of Prophetic Nutrition, and the dependent variables Anxiety and Spirituality. A pretest-posttest-control group design was applied in the study. Within the scope of the research, after the psycho-education program, the Prophetic Nutrition Program was implemented by the study group for 2 months, and the effectiveness of the process was tested by applying Beck Anxiety Scale and Spirituality Scale to the study group and the control group before and after the program. The data were analysed with the help of SPSS.22 software. According to the findings of the study, two meals and Monday-Thursday fasts in the context of Prophetic Nutrition were found to be effective in reducing anxiety levels. There was no significant difference in spirituality. In line with the data obtained, it is thought that fasting, periodic fasting and selective nutrition in the context of the Prophetic nutrition programme should be recommended as supportive in spiritual counselling practices with the approval of a doctor and dietician.