Okul müdürlerinin hizmetkar liderlik davranışlarının öğretmenlerin maneviyat düzeylerine etkisi
The effect of school principals' service leadership behavior on teachers' spiritual levels
  1. Tez No: 858957
  2. Yazar: ÖMER FARUK AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN OSMAN BİLGİVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Hizmetkar Liderlik, Öğretmen, Maneviyat, School Principal, Servant Leadership, Teacher, Spirituality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışlarının öğretmenlerin maneviyat düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sakarya İli merkez Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerinde 2022-2023 eğitim öğretim yılında resmi ve özel okullarda görev yapan 406 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Hizmetkâr Okul Liderliği Ölçeği”ve“Maneviyat Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerle t-tetsi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda okul müdürlerinin hizmetkar liderlik davranışları orta düzeyde tespit edilmiştir. Öğretmenlerin maneviyatları da orta düzeydedir. Korelasyon analizi sonucunda tüm değişkenler arasında pozitif yönlü orta düzey ve yüksek düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda hizmetkar liderliğin tüm boyutlarının manevi başa çıkma ve aşkınlık boyutları üzerinde; geliştirme dışındaki tüm boyutların manevi yaşantı boyutu üzerinde; geliştirme, dürüstlük ve yönetim becerisi boyutlarının anlam arayışı boyutu üzerinde; geliştirme, iletişim ve yönetim becerisi boyutlarının manevi hoşnutluk boyutu üzerinde; geliştirme dışındaki tüm boyutların bağlantı boyutu üzerinde; hizmet anlayışı dışındaki tüm boyutların tabiatla uyum boyutu üzerinde pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of school principals' servant leadership behaviors on teachers' spirituality levels. Relational survey model was used in the research. The sample of the research consists of 406 teachers working in public and private schools in the central districts of Sakarya (Adapazarı, Serdivan and Erenler) in the 2022-2023 academic year. Convenience sampling method was used in the research.“Servant School Leadership Scale”and“Spirituality Scale”were used as data collection tools in the research. With the obtained data, t-test, ANOVA, correlation and regression analyzes were performed. As a result of the analyzes, the servant leadership behaviors of the school principals were determined at a mid-level. The spirituality of the teachers is also at a mid-level. As a result of the correlation analysis, a medium-level and high-level positive relationship was found between all variables. As a result of the research, it has been determined that all dimensions of servant leadership have positive effects on spiritual coping and transcendence dimensions. All dimensions except development have a positive effect on spiritual life. The dimensions of development, honesty and management skills have a positive effect on the search for meaning. The dimensions of development, communication and management skills have a positive effect on spiritual satisfaction. All dimensions except enhancement have a positive effect on link. All dimensions except the understanding of service have a positive effect on harmony with nature.