Akademisyen dindarlığı: Konya örneği
Academician religiosity: The example of Konya
  1. Tez No: 858989
  2. Yazar: CUMALİ DEMİRBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyen Dindarlığı, Din, Din Sosyolojisi, Dindarlık, Dindarlığın Boyutları, Academician Religiosity, Religion, Sociology of Religion, Religiosity, Dimensions of Religiosity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu çalışmada, akademisyenlerin din ve dindarlık konularındaki kanaatlerinin neler olduğunu ve aynı zamanda sahip oldukları dindarlığın tespiti amaçlanmıştır. Akademisyen dindarlığının objektif olarak tespit edilmesinin hem sosyolojik hem de teolojik önemine binaen; Konya İlindeki devlet Üniversitelerinde görev yapan Selçuk Üniversitesi'nden 360 akademisyen, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden 229 akademisyen ve Konya Teknik Üniversitesi'nden 87 akademisyen olmak üzere toplam 676 kişi basit rassal örnekleme yöntemi ile seçilerek araştırma örneklemi oluşturulmuştur. Örneklemde 228 Araştırma Görevlisi, 89 Öğretim Görevlisi, 148 Dr. Öğr. Üyesi, 94 Doçent Öğretim üyesi ve 117 Profesör akademisyen yer almıştır. Araştırmada akademisyenlerin din ve dindarlık konusundaki algılarını ölçmek için hazırlanan ankette 66 adet soru yer almaktadır. Örneklemin, Glock (1998)'un beş ayrı kategoride topladığı ve toplamda 29 alt kategoriden oluşan dindarlığın boyutları ile ilgili anket sorularına verdiği cevaplar ile demografik değişkenlere ilişkin verdiği cevaplar arasındaki ilişki, verilerin özelliklerine ve yapısına uygun istatistiksel teknikler kullanılarak IBM SPSS 22 paket programı yardımı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bilgiler ikinci bölümde bulgular ve yorumlar bölümünde tablolar halinde verilerek her bir tablonun altında yorumları yapılmıştır. Akademisyenlerin dindarlığın boyutlarına ilişkin verdikleri cevaplar ile demografik özellikleri arasındaki ilişkiye ait öne çıkan bulgulara sonuç ve öneriler bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to determine the opinions of academicians on religion and religiosity and also the religiosity they have. Due to the sociological and theological importance of objectively determining the religiosity of academicians, a total of 676 people consisting of 360 academicians from Selçuk University, 229 academicians from Necmettin Erbakan University and 87 academicians from Konya Technical University, who work in state universities in Konya, were selected by simple random sampling method and the research sample was formed. In the sample, 228 Research Assistants, 89 Lecturers, 148 Assistant Professors, 94 Associate Professors and 117 Professors were included in the sample. In the questionnaire prepared to measure the perceptions of academics about religion and religiosity, 66 questions were added. The relationship between the sample's answers to the questionnaire questions about the dimensions of religiosity, which Glock (1998) grouped into five different categories and consisted of 29 subcategories in total, and their answers to demographic variables were analyzed using IBM SPSS 22 package program by implementing necessary statistical techniques to the collected data. The information obtained as a result of the analysis is given in tables in the findings and comments section in the second part and comments are made below each table. The interesting findings regarding the relationship between the demographic characteristics of academicians and their answers regarding the dimensions of religiosity are presented in the conclusion and suggestions section.