Kiraz sapı ve ceviz içi perdesi ekstraktları ile katkılandırılmış kitosan bazlı aktif gıda ambalaj filmi üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of chitosan based active food packaging film incorporated with the extracts of cherry stalk and walnut nut septum
- Tez No: 859011
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya Mühendisliği, Biochemistry, Biotechnology, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif gıda ambalaj filmi, kitosan, kiraz sapı ekstraktı, ceviz içi perdesi ekstraktı, karakterizasyon çalışmaları, Active food packaging film, chitosan, cherry stalk extract, walnut septum extract, characterization studies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Petrol bazlı ambalajlara alternatif olarak aktif gıda ambalaj malzemelerinin kullanılması, küresel çevresel atık sorunlarını ve karbon ayak izini her geçen gün en aza indirmektedir. Kitosan bazlı filmler yüksek antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ancak doğal olarak suya karşı yüksek hassasiyet, düşük mekanik özellikler ve düşük termal stabilite gibi dezavantajları bulunmaktadır. Gıda ambalaj filmleri için yeni biyoaktif maddelerin kullanılması ve kitosan (C) bazlı filmin kalite parametrelerinin iyileştirilmesi amacıyla, Kiraz sapı (Prunus avium l.) metanolik ekstraktı (CSE) ve ceviz içi perdesi asetonik ekstraktı (WSE) içeren kitosan (C) bazlı filmler üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Gıda ambalaj filmleri, 1 g kitosanın 100 mL asetik asit solüsyonunda (%1, h/h) 0.30 g gliserolün, 1 g/100 mL (%1 a/h) kitosan çözeltisine plastikleştirici ajan olarak ilave edilmesiyle; C bazlı CSE filmleri ve C bazlı WSE filmleri çeşitli konsantrasyonlarda (1, 3, 4 ve %5, a/h) üretilmiştir. Ayrıca, CSE ve WSE ile birlikte çeşitli konsantrasyonlarda (%4 CSE+%1 WSE, %3 CSE+%2 WSE, a/h) katkılandırılarak gıda ambalaj filmleri üretilmiştir. xiv Katkısız kitosan, CSE ve/veya WSE katkılı kitosan filmler; şişme, suda çözünürlük ve opaklık testlerine tabi tutulmuştur. CSE ve WSE'nin yapısını ve dağılımını gözlemlemek için FTIR ve morfolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Çekme mukavemeti ve elastikiyet değerlerini elde edebilmek için film örnekleri mekanik analiz testlerine tabi tutulmuştır. İlave olarak, katkısız kitosan, CSE ve/veya WSE katkılı kitosan filmlerin biyolojik parçalanabilirlik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçların karşılaştırılması için Tek-yönlü ANOVA ve Tukey HDS Posthoc Testi kullanılmıştır. Sonuç olarak gerçekleştirilen deneysel çalışmalardan elde edilen verilere göre, kiraz sapı (CSE) ve/veya ceviz içi perdesi (WSE) ekstraktlarını içeren kitosan bazlı filmler katkısız kitosan filmler ile kıyaslandıklarında, katkılı kitosan filmlerin, mekanik, antioksidan ve biyolojik parçalanabilirlik özelliklerinin iyileştirildikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Using active food packaging materials as an alternative to petroleum-based packaging helps minimize global environmental waste issues and reduce the carbon footprint every day. Chitosan-based films possess high antioxidant and antimicrobial properties. However, they have disadvantages such as high sensitivity to water, low mechanical properties, and low thermal stability. To introduce new bioactive substances for food packaging films and enhance the quality parameters of chitosan (C) based films, films containing cherry stalk (Prunus avium L.) methanolic extract (CSE) and walnut septum acetonic extract (WSE) have been developed and characterized. Food packaging films were produced by adding 0.3 g glycerol to 1 g of chitosan in 100 mL acetic acid solution (1%, w/v) as a plasticizing agent; these films were further modified by incorporated by CSE or WSE extracts at various concentrations (1%, 3%, 4%, and 5%, w/v). Additonally, CSE+WSE incorporated C-based films were produced at various concentrations (4% CSE+1% WSE, 3% CSE+2% WSE, w/v) for the comparison of the data obtained. xvi Pure chitosan, CSE and/or WSE incorporated chitosan films were subjected to swelling, water solubility, and opacity tests. FTIR and morphological analyses were performed to observe the structure and distribution of CSE and/or WSE incorporated chitosan films. Film samples were subjected to mechanical analysis tests to obtain tensile strength and elasticity data. Furthermore, the biodegradability properties of pure chitosan films, CSE and/or WSE incorporated chitosan films were investigated. One-way ANOVA and Tukey HDS Posthoc Test were used for the comparison of the results obtained. As a result, according to the data obtained from the studies conducted, it has been determined that chitosan-based films containing cherry stalk extract and/or walnut septum extract exhibited improved characteristic, mechanical, antioxidant, and biological degradability properties compared to pure chitosan films.