Kapıdağ Yarımadası ve Güney Marmara adalarının jeomorfolojisi ve kuaterner'deki evrimi
Geomorphology of the Kapıdağ Peninsula and South Marmara Islands and its evolution in the quaternary
  1. Tez No: 859075
  2. Yazar: ELÇİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOPÇU AHMET ERTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Marmara Formasyonu, Taraça, Orta Geç Holosen Dönemi, Ostrea Edulis, Marmara Formation, Terraces, Mid to Late Holosen Age, Ostrea Edulis vii
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kapıdağ Yarımadası ve Güney Marmara Adaları, bu tezin çalışma sahasını oluşturmaktadır. Çalışmalarımıza önderlik eden Tunçdilek vd'lerinin 1987'de kaleme aldıkları“Marmara Takım Adaları (Bugünkü Arazi Kullanım Potansiyeli)”isimli kitabın jeomorfoloji bahsinde birçok taraça lokalitesinden bahsedilmiş ve haritalanmış olması, ancak detay bilginin bulunmaması bizleri adı geçen tez sahasına yönlendirmiştir. Güney Marmara Adalarından özellikle büyük alanlı adalarda (Marmara, Avşa, Paşalimanı, Ekinlik) detaylı araştırmamıza ve Tunçdilek ve ekibi tarafından bahsedilen denizel taraçaların büyük çoğunluğunda bozulmamış doğal halde yüksekte kalmış taraça düzlüğü şeklinde bulunmasına rağmen; hiçbirinde denizel depo bulunmamıştır. Tüm bunlara rağmen; farklı lokalitelerde olmasına karşın, Avşa, Koyun ve Marmara adalarındaki lokalitelerinin tamamı akarsu ağzına karşılık gelen metamorfik temelli adaların anakayasını oluşturan ayrışmış ve 3-4 m yüksekliğinde mikro-falez karakterli kolüvyal dolgulu depolar tarafımızdan tesbit edilmiştir. Bu durumu, hemen hemen aynı yapısal ve litolojik unsurları gördüğümüz, aslında bir ada iken; sonradan bir tomboloya dönüşen Kapıdağ Yarımadası kıyılarında da görmek mümkündür. Marmara Denizi çevresinde, Yaltırak ve Sakınç ekibinin 2002'de yaptığı çalışmalara dayalı olarak bol fosilli depo karakteri gösteren denizel taraçalara“Marmara Formasyonu”ismi verilmiştir.“Marmara Formasyonu”nu karakterize eden denizel kabuk ve kavkıların yaşlandırması tarafımızdan yaptırılmış ve 1 4 AMS C (Karbon14) yaşları sırasıyla (kalibre edilmiş); Avşa Adası kuzeydoğusunda yüzeyden 7 0 cm aşağıda G.Ö. 1390-1240 yıl ve G.Ö. 1560-1340 yıl; 1 metre derinde G.Ö. 1380-1300 yıl; metre derinde G.Ö. 3960-3690 yıl; 230 cm derinde 3 farklı denizel kabukta G.Ö. 7150-6830 2 yıl, G.Ö. 7220-6930 yıl ve G.Ö. 2360-2150 yıl; Koyun Adası batısında 10 ve 2 metre gibi iki farklı seviyedeki G.Ö. 6540-6370 yıl ve G.Ö. 6950-6750 yılları arasında oluştuğunu işaret etmektedirler. iv Kısa mesafeler dahilinde bakıldığında bu denizel kavkıların yaşlarının günümüzden önce 6950-1300 yılları aralığında olduğu görülür ve Orta-Geç Holosen dönemini işaret ederler. 14 Hasır Adası batısındaki depoda kavkılardan yapılan AMS C (Karbon14) yaşı sırasıyla (kalibre edilmiş); günümüzden 2340 ve 1870 yılları arasında oluşmuş, deponun karakterine de bakılarak tsunami karakterli bir depo olmalıdır. Hasır Adası batısındaki günümüz deniz seviyesinin 2 metre altındaki yalıtaşları içinde bulduğumuz Ostrea edulis 14 kavkısından yapılan AMS C (Karbon14) yaşı sırasıyla (kalibre edilmiş); 2940-2730 yıllar işaret edilmesi; o dönemde deniz seviyesinin 2 metre kadar daha alçak olduğunu kanıtlar niteliktedir. Dolayısıyla 200 m boyundaki bu yalıtaşı bloğu, daha sonra deniz basmasına uğramıştır; günümüzde adanın batısında 2 m denizaltında kıyıya paralel uzanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası ve Güney Marmara Adaları kıyıları, Orta-Geç Holosen'den günümüze deniz basmasına uğramış, sahadaki aktif tektonikten etkilenmiş ve boğulmuş genç kıyılardır.
Özet (Çeviri)
The study area of the Kapıdağ Peninsula and the South Marmara Islands constitute this thesis study area. In the book edit by "Marmara Takım Adaları (Bugünkü Arazi Kullanım Potansiyeli) Marmara Archipelago (Today's Land Use Potential) written by Tunçdilek et al., Which led our works in 1987, the book's geomorphology mentions many marine terrace localities and mapped them, but the lack of detailed information has directed us to the mentioned thesis area. Although it is in the form of unspoiled natural plain in the vast majority of marine terraces mentioned by Tunçdilek team; none of them had a marine warehouse. Despite all this, although they are located in different localities, all of their localities in Avşa, Koyun and Marmara islands have been separated from each other by forming a bedrock of metamorphic-based islands with a height of 3 - 4 m. This is an island where we see almost the same structural and lithological elements; It is also possible to see the shores of Kapıdağ terraces showing abundant fossiliferous depot character were named the Marmara Formation depo based on the studies conducted by Yaltırak and Sakınç et al in 2002. Aging of marine shells and shells that characterize the Marmara Formation was made by us and AMS 14C (Carbon 14) ages (calibrated): They indicate that they were formed at 70 cm below the surface in northeastern of Avşa Island, BC.1390-1240 years and BC.1560-1340 years; 1 meter deep; BC.1380-1300 years; 2 meters deep; BC.3960-3690 years; 230 cm deep in 3 different marine shells: BC.7150-6830 years, BC.7220-6930 years and BC.2360-2150 years; western side on the Koyun island 10 and 2 meters in two different levels, such as the between BC.6540-6370 years and BC.6950-6750 years. Looking at short distances, the age of these marine shells appears to be between 6950 and 1300 years before the present and indicate the Middle-Late Holocene period. vi The age of AMS 14C (Carbon14) made from shells in the deposit on the island of Hasır Island (calibrated), respectively; it should be a deposit with tsunamigenic character between 14 BC.2340 and 1870 years. The age of AMS C (Carbon14) made from the Ostrea edulis shells, which we found the beachrock within 2 meters of the sea level of the west coast of Hasır Island, is calibrated (respectively); be pointed at BC.2940-2730 years. At that time, the sea level is about 2 meters lower. Therefore, this 200 meters long beachrock-block was then drown by the sea; nowadays the west of the island extends parallel to the coast at 2 m submarine. The coasts of the Kapıdağ Peninsula and the South Marmara Islands are the youngest shores affected by active tectonics and drowned by the sea during the Middle-Late Holocene.