The electoral performance of Afghan political parties: A comparative analysis
Afgan siyasi partilerinin seçim performansı: Karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 859093
  2. Yazar: SHOGUFA MURADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTIN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Seçim sistemi ve Hükümet, Siyasi Partiler, Afghanistan, Electoral system, and Government, Political Parties
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, halihazırda mevcut olan birincil ve ikincil materyalleri analiz etmek için çoğunlukla nitel bir teknik kullanılarak yürütülen birincil, tümdengelimli ve karşılaştırmalı bir analizdir. Çalışmada bir sonuca varmak için iki partinin tarihsel gelişimi inceleniyor ve örgütsel yapıları, kampanya taktikleri ve müşteri ilişkileri inceleniyor. Konsepte göre, önde gelen yerel isimlerle (Mücahitler ve önemli siyasi ve seçim desteğine sahip etnik liderler) bağlantıları olan siyasi partiler, genellikle daha az bağlantısı olanlara göre seçimlerde daha başarılı oluyor. Bu anlamda Mücahitler gibi yerel ileri gelenlerle ve etnik liderlerle ilişkileri zayıf olan Afgan Mellat'ın seçim başarısı, Mücahitler gibi yerel ileri gelenlerle ve etnik liderlerle güçlü bağları olan Cemiyet-i İslami Afganistan'a göre daha az. Mücahidlerle ilişkiler kurmak, seçim/parti zaferi olasılığını artıran önemli unsurlar olan örgütsel ve mali kaynakların desteklenmesi için bir platform sağlar.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to study the electoral performance of two Afghan political parties in post- Taliban Afghanistan. The research is focused on analyzing the electoral success of Jamiat-E Islami Afghanistan - Islamic Society of Afghanistan“ & ”Afghan Mellat - Afghan Social Democratic Party." The study is a primary, deductive, and comparative analysis that is mainly conducted by using a qualitative technique to analyze the primary and secondary material that is readily available. To conclude, the study looks at the two parties' historical evolution and their organizational structure, campaign tactics, and clientele relationships. According to the concept, political parties with connections to prominent local figures—Mujaheddin and ethnic leaders with substantial political and electoral support—generally fare better in elections than those with fewer connections. In this sense, Afghan Mellat, which has poor relationships with local notables like Mujaheddin and ethnic leaders, has less electoral success than Jamiat-e Islami Afghanistan, which has strong ties to local notables like Mujaheddin and ethnic leaders. Building relationships with the Mujahidin provides a platform for bolstering organizational and financial resources, essential elements increasing the possibility of electoral/party victory.