Türkçe öğretimi kapsamında değerler eğitimi programı hazırlanması
Preparation of values education program within the scope of Turkish teaching
- Tez No: 859112
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EYYÜP SALLABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Öğretim Programı, Value, Values Education, Turkish Education, Curriculum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Değerler, toplumları ayakta tutan manevi miras bütünüdür. Toplumun yapı taşı olan değerler, geleceğin sağlam ve sağlıklı bir şekilde inşa edilebilmesi için bireylerin taşıması gereken niteliklerdir. Bu gereklilik doğrultusunda Türkçe derslerinde değerlerin etkili ve sistematik bir şekilde öğrencilere kazandırılması amacıyla inceleme, analiz, görüşmeler yapılarak ilköğretim ikinci kademe öğrencileri için otuz iki değer belirlenmiş ve bu değerler otuz iki temaya işlenme sırasına göre dağıtılmıştır. Değerlerin tespitinde inceleme nesnesi olarak beşi Batı, on biri Doğu kaynakları olmak üzere on altı kaynak incelenmiş ve kazandırılması gerektiği düşünülen değerler, eserlerden tespit edilmeye çalışılmıştır. İhtiyaç analizi görüşmeleri yapılarak değerler eğitimi ve değerler hakkında öğretmen görüşleri alınmıştır. Akademisyenlerden inceleme nesnelerinden çıkarılan değerler ile ilgili uzman görüşlerine başvurulmuştur. Eserlerden çıkarılan değerlerin hangilerinin programda yer alması gerektiği ile ilgili olarak öğretmenlere form yönlendirilmiş ve görüşleri alınmıştır. Bir eylem araştırması düzeninde yapılan çalışmada son aşama olarak öz değerlendirme formu ve akran değerlendirme formları uygulanmıştır. Buna göre istenen değerin öğrencilere kazandırılmış olma durumu sorgulanmıştır. Sonuç olarak dört sınıf seviyesi için sekiz temaya yönelik her birine birer, toplamda otuz iki değer yerleştirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Values are the whole of the spiritual heritage that keeps societies alive. Values, which are the building blocks of society, are the qualities that individuals must possess in order to build a solid and healthy future. In line with this requirement, thirty-two values were determined for the second grade primary school students by examining, analyzing and interviewing in order to teach the values to the students effectively and systematically in Turkish lessons, and these values were distributed according to the order of processing into thirty-two themes. In determining the values, sixteen sources, five Western and eleven Eastern sources, were examined as the object of study, and the values that were thought to be gained were tried to be determined from the works. Needs analysis interviews were held and teachers' opinions about values education and values were received. Expert opinions were sought from academicians regarding the values extracted from the examination objects. A form was sent to the teachers regarding which values extracted from the works should be included in the program and their opinions were taken. In the study conducted in an action research format, self-evaluation form and peer evaluation forms were applied as the last stage. Accordingly, it was questioned whether the desired value was imparted to the students. As a result, a total of thirty-two values were placed for each of eight themes for four grade levels.