BPPV de dominant el kullanımı ile patoloji tarafı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between dominant hand use and pathology side in BPPV
- Tez No: 859246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: BPPV, patoloji, denge, BPPV, pathology, balance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı BPPV hastalarında patolojik taraf ile dominant el kullanımını arasında olası bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamıza 27 erkek 53 kadın olmak üzere toplam 80 hasta dahil edildi. Hastalardan 69 kişide sağ el 11 kişide sol el dominansı mevcuttur. Dominant olarak sağ elini kullanan 69 hastanın %66,6' sında (n=46) sol posterior kanal BPPV, %33,4'ün de (n=23) sağ posterior kanal BPPV tespit edilmiş olup dominant olarak sağ elini kullanan hastalarda BPPV yönü açısından sol tarafda daha fazla olmak üzere istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether there is a possible relationship between the pathological side and dominant hand use in BPPV patients. A total of 80 patients, 27 men and 53 women, were included in our study. Among the patients, 69 patients have right hand dominance and 11 patients have left hand dominance. Left posterior canal BPPV was detected in 66.6% (n=46) of 69 dominantly right-handed patients, and right posterior canal BPPV was detected in 33.4% (n=23). A statistically significant difference was detected, being more on the left side.