Hafif semptomatik hasta gruplarında servikal sagittal parametre ölçümleri için MRG ve lateral pozisyonda çekilen radyografi görüntülemeleri arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi- retrospektif çalışma
Evaluation of the correlation between MRI and lateral position radiography for cervical sagittal parameter measurements in mildly symptomatic patient groups- retrospective study
- Tez No: 859332
- Danışmanlar: DR. EBRU DORUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Servikal sagital denge, sagital vertikal aks, C0-C2 eğimi, C2-C7 servikal lordoz, C7 eğimi, T1 eğimi, torasik giriş açısı, çene alın vertikal aks, spinokranial açı, Cervical sagittal balance, Sagittal Vertical Axis, C0-C2 Slope, C2-C7 Cervical Lordosis, C7 Slope, T1 Slope, Thoracic Inlet Angle, Chin–Brow Vertical Angle, and, Spinocranial angle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Amaç: Servikal sagital dizilimdeki değişimlerin klinik açıdan oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada lateral servikal grafi ve servikal manyetik rezonans görüntülemede (MRG) yapılan sagital servikal parametre ölçümlerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Metod: Hastanemizde yapılan servikal grafi ve MRG incelemeleri geriye dönük olarak tarandı. Servikal direkt grafi (SDG) ve MRG'si olan 18 yaş üzeri toplam 78 hasta çalışmaya dahil edildi. Her görüntülemede sagital vertikal aks (SVA), C0-C2 eğimi, C2-C7 servikal lordoz açısı (SL), C7 eğimi (C7E), T1 eğimi (T1E), torasik giriş açısı (TGA), çene alın vertikal aks (ÇAVA) ve spinokranial açı (SKA) ölçümleri yapıldı. Bulgular: SDG ve MRG'de ölçülen SVA istatistiksel anlamlı farklılık göstermedi (sırasıyla 20,83±8,91 ve 19.6±7,91, p=0,309). Yine TGA değerleri SDG ve MRG'de farklı bulunmadı (74,55±9,57 ve 73,85±10,6, p=0,331). Diğer tüm parametreler MRG'de SDG ölçümlerinden anlamlı farklıydı. T1 eğimi ile C2-7 SL açısı, TGA ile C7E ve ÇAVA ile C2-C7 SL arasında hem SDG'de hem de MRG'de anlamlı pozitif, TGA ile SKA arasında anlamlı negatif yönlü bir bağlantı olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada sadece SVA'nın ve TGA'nın değerlendirmesinde MRG'nin güvenle kullanılabileceği görüldü. Diğer parametrelerin ölçümünde MRG kullanımının anlamlı bilgi vermeyeceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: Changes in cervical sagittal alignment are known to be clinically significant. In this study, we aimed to compare sagittal cervical parameter measurements performed on lateral cervical radiography and cervical MRI. Materials and Methods: Cervical radiography and MRI scans performed in our hospital were scanned retrospectively. A total of 78 patients over the age of 18 who had Standardized Posture Graphy (SPG) and MRI scans were included in the study. Sagittal Vertical Axis (SVA), C0-C2 Slope, C2-C7 Cervical Lordosis Angle (CL), C7 Slope (C7 E), T1 Slope (T1 E), Thoracic Inlet Angle (TIA), Chin–Brow Vertical Angle (CBVA), and, Spinocranial angle (SCA) were measured in each patient's imaging. Findings: SVA values, measured on SPG and MRI, didn't show statistically significant differences (20.83±8.91 and 19.6±7.91, respectively, p=0.309). Also, we didn't observe any statistically significant differences between TIA values of SDG and MRI (74.55±9.57 and 73.85±10.6, p=0.331). All other parameters were statistically significant between experimental groups. We observed a significant positive correlation between the T1 slope and C2-7 CL angle, TIA and C7 slope, and, CBVA and C2-C7 CL in both SPG and MRI; and, a significant negative correlation between TIA and SCA. Results: In this study, we have demonstrated that MRI can be used safely only in the evaluation of SVA and TIA. The usage of MRI in the measurement of other parameters would not provide meaningful results.