Hemşirelerin empatik eğilim düzeylerinin ve iletişim becerilerinin eleştirel düşünmeye etkisi
The effect of empathic tendency levels and communication skills of nurses on critical thinking
- Tez No: 859338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVAN ÇEVİK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Empati, İletişim, İletişim Becerisi, Eleştirel Düşünme, Nurse, Empathy, Communication, Communication Skill, Critical Thinking
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin empatik eğilim düzeyleri ve iletişim becerilerinin eleştirel düşünmeye etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bir devlet hastanesinde Nisan 2022- Ocak 2023 tarihleri arasında görev yapan 188 hemşire ile yapılan tanımlayıcı kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın verileri Hemşire Tanıtım Formu, Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ), İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) ve Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (MEDEÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğuna Kolmogorov Simirnov testi ile bakılarak, normal dağılım gösteren verilerde tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplarda t testi, normal dağılım göstermeyen verilerde ise Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin EEÖ puan ortalaması 68,90±10,55, İBDÖ puan ortalaması 77,43±14,45 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin MEDEÖ puan ortalaması 112,75±15,36 olup, alt boyut puan ortalamalarından akıl yürütme 23,92±4,09, yargıya ulaşma 23,67±3,68, kanıt arama 16,34±2,57, gerçeği arama 15,90±2,49, açık fikirlilik 16,31±2,61 ve sistematiklik 16,58±2,46 olarak saptanmıştır. Empatik Eğilim Ölçeği ve İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği ile MEDEÖ ve alt boyutları arasında pozitif yönde orta düzeyde korelasyon olduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Hemşirelerin empatik eğilim düzeyleri ile iletişim becerilerinin hemşirelerin eleştirel düşünme eğilimini arttırdığı, olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted in order to determine the effect of empathic tendency levels and communication skills of nurses on critical thinking. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study conducted with 188 nurses working in a public hospital between the dates of April 2022 and January 2023. The data of the study were collected by using the Nurse Introduction Form, the Empathic Tendency Scale (ETS), the Communication Skills Assessment Scale (CSAS) and the Marmara Critical Thinking Tendency Scale (MCTTS). The data were analyzed in SPSS (Statistical Package Social Science) 22.0 package program. In the analysis of the data, number percentage distribution and descriptive statistics were made to define the demographic characteristics. According to the Kolmogorov Simirnov test, the suitability of the data for normal, one-way analysis of variance for data with normal distribution, t-test for independent groups, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis were used for data without normal distribution. Results: The mean ETS score of nurses' was found to be 68.90±10.55 and the mean CSAS score was found to be 77.43±14.45. The mean of the nurses' MCTTS scores was 112.75±15.36 and the sub-dimension score averages were found to be reasoning 23.92±4.09, reaching judgment 23.67±3.68, evidence search 16.34±2.57, truth search 15.90±2.49, open-mindedness 16.31±2.61 and systematicity 16.58±2.46. It has been found that there is a positive moderate correlation between the Empathic Tendency Scale and the Communication Skills Assessment Scale and the Marmara Crıtıcal Thınkıng Tendency Scale and its sub-dimensions. Conclusions: It has been determined that nurses' empathic tendency levels and communication skills increase nurses' critical thinking tendency, develop it in a positive way.