Hemşirelik öğrencilerinin akademik memnuniyetlerinin 21. yy öğrenen becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nursing students' academic satisfaction on 21st century learner skills
  1. Tez No: 870638
  2. Yazar: ÖZGE KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 21.yy becerileri, hemşirelik eğitimi, akademik memnuniyet, hemşirelik öğrencileri, 21st century skills, nursing education, academic satisfaction, nursing students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin eğitim programlarına yönelik akademik memnuniyetlerinin 21. yy öğrenen becerileri üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Hemşirelik öğrencilerinin öğrenen becerilerinin ve akademik memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amacıyla betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen araştırmanın örneklem grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 1. Sınıf (n=160), 2. Sınıf (n=117), 3. Sınıf (n=101), 4. Sınıf (n=98) olarak toplam n=476 Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi lisans öğrencisi oluşturdu. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşirelik Lisans Öğrencilerinin Akademik Memnuniyet Ölçeği”ve“21. YY Öğrenen Becerileri Ölçeği”aracılığıyla toplandı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, sayı ve yüzde dağılımının alınması, varyans analizi, regresyon analizi, Kruskal Wallis H Testi, Bonferroni Posthoc Testi kullanıldı. Bulgular ve Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin büyük çoğunluğunu 20–21 yaş aralığı (%60,3), kadın(%83,4) 1.sınıfta olan (%33,6) öğrenciler oluşturmaktadır. Hemşireliği %46,6'sının isteyerek seçtiği belirlenmiştir. Akademik yönden kendilerini %43,7'sinin iyi olarak değerlendirdiği ve hemşirelerin günümüzde sahip olması gereken becerileri ise %91'inin problem çözme becerileri, %93,7'sinin iletişim becerileri, %79,4'ünün eleştirel düşünme becerileri, %75,6'sının bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerileri, %78,8'inin yaşam boyu öğrenme becerileri, %74,8'inin kendi kendine öğrenme becerileri, %74,6'sının girişimcilik ve yenilikçilik becerileri, %74,2'sinin sosyal sorumluluk becerileri, %76,5'inin liderlik becerileri, %87,2'sinin zaman yönetimi, %85,5'inin empati ve %72,7'sinin esneklik ve uyum olarak belirtiği saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin“Akademik Memnuniyet Ölçeği”toplam puan ortalaması 165,98 ± 28,72, sınıf-içi öğretim alt boyutu puan ortalaması 53,84 ± 10,58, klinik öğretim alt boyutu puan ortalaması 52,54 ± 9,84, program tasarımı ve işleyişi alt boyutu puan ortalaması 42,72 ± 7,69 ve destek ve kaynaklar alt boyutu puan ortalaması 16,88 ± 3,49 olarak belirlenmiştir. 21.YY Öğrenen Becerileri Kullanma Ölçeği toplam puan ortalaması 102,16 ± 13,26, Bilişsel Beceriler alt boyutu puan ortalaması 59,74 ± 7,56, Otonom Beceriler alt boyutu puan ortalaması 18,46 ± 3,15, İş Birliği ve Esneklik Becerileri alt boyutu puan ortalaması 17,21 ± 3,78 ve Yenilikçilik Beceriler alt boyutu puan ortalaması 6,75 ± 1,33 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the effect of nursing students' academic satisfaction with their education programs on their 21st century learner skills. Method: The sample group of the study, which was carried out using descriptive and relational screening model to determine the learner skills and academic satisfaction levels of nursing students, consisted of a total of n=476 undergraduate students studying at Ege University Faculty of Nursing in the 2023-2024 academic year as 1st grade (n=160), 2nd grade (n=117), 3rd grade (n=101), and 4th grade (n=98). Data were collected through the“Introductory Information Form”,“Nursing Undergraduate Students' Academic Satisfaction Scale”and“21st Century Learner Skills Scale”. In the evaluation of the research data, number and percentage distribution, analysis of variance, regression analysis, Kruskal Wallis H Test, Bonferroni Posthoc Test were used. Results and Conclusion: The majority of the nursing students were between the ages of 20-21 years (60.3%), female (83.4%), and in the first year (33.6%). It was determined that 46.6% of them chose nursing willingly. Academically, 43.7% of them evaluated themselves as good and the skills that nurses should have today are problem solving skills 91%, communication skills 93.7%, critical thinking skills 79.4%, information and technology literacy skills 75.6%, information and technology literacy skills 78%, 8% lifelong learning skills, 74.8% self-learning skills, 74.6% entrepreneurship and innovation skills, 74.2% social responsibility skills, 76.5% leadership skills, 87.2% time management, 85.5% empathy, and 72.7% flexibility and adaptability. The mean total score of the“Academic Satisfaction Scale”of nursing students was 165.98 ± 28.72, the mean score of the classroom teaching sub-dimension was 53.84 ± 10.58, the mean score of the clinical teaching sub-dimension was 52.54 ± 9.84, the mean score of the program design and functioning sub-dimension was 42.72 ± 7.69, and the mean score of the support and resources sub-dimension was 16.88 ± 3.49. The mean total score of the 21st Century Learner Skills Utilization Scale was 102.16 ± 13.26, the mean score of the Cognitive Skills subscale was 59.74 ± 7.56, the mean score of the Autonomous Skills subscale was 18.46 ± 3.15, the mean score of the Collaboration and Flexibility Skills subscale was 17.21 ± 3.78, and the mean score of the Innovation Skills subscale was 6.75 ± 1.33.