Konut mutfaklarının mekan ve donatı organizasyonunda ergonomik yaklaşım
Ergonomics solution for space and equipment elements organisation of house kitchens
  1. Tez No: 85952
  2. Yazar: KEMAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER HACIBALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: SED, Mutfak Mobilyası Boyutları, Islak Mekanlar, SES, Dimensional of Kitchen Furniture, Wet Spaces
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
KONUT MUTFAKLARININ MEKAN VE DONATI ORGANİZASYONUNDA ERGONOMİK YAKLAŞIM (Doktora Tezi) Kemal YILDIRIM GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1999 ÖZET Yaşantının en önemli mekanı olan konutta, yaşamsal gereksinimlerin ve eylemlerin en yoğun olduğu mutfak mekanının genellikle tasarımlarda bilimsel olarak ele alınmadığı gerçeği dikkate alınarak, Ankara'da farklı sosyo ekonomik düzeylere sahip ailelerin (Alt/Orta/Üst SED) mutfakları üzerinde bir arastama yapılarak örnekleme yöntemiyle seçilen 105 adet konut mutfağının karakteristikleri, diğer mekanlarla ilişkileri, kullanıcıların istek ve memnuniyet durumları saptanmışta. Bu çalışmada veriler ayrıntılı bir anket yardımıyla toplanmış ve fotoğraflar, 1/20 ölçekli çizimler ile çalışmanın alt yapısı oluşturulmuştur. Çalışma sonunda bu veriler üzerine mutfaklar arasındaki farklılıklar, eylemlerdeki çelişkiler, mekanların uygunsuz kullanımları ve donatı elemanlanndaki yetersizlikler dikkate alınarak, mutfak mekanının yaşantıya en uygun çözüm önerileri belirlenmiş; prototip mutfak tasarımlarıyla çalışma somuüaştaıhmşta. Bilim Kodu: 225.13.01
Özet (Çeviri)
ERGONOMICS SOLUTION FOR SPACE AND EQUIPMENT ELEMENTS ORGANISATION OF HOUSE KITCHENS (PhD Thesis) Kemal YILDIRIM GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE TECHNOLOGY September 1999 ABSTRACT Houses are the most important place in the daily life in which kitchen is the most intensive space for the living necessities and actions. However, despite the huge importance of kitchen, it is the fact that kitchen spaces and furniture have not been designed scientifically. In Ankara, 105 Kitchen samples are selected among the different socio-economic-status (SES) of families, such as lower, middle and upper of the SES. Kitchen of houses has been selected according to its characteristics, relations, equipment elements and peculiarities with other spaces. In the research, the satisfactions and wishes of user are also investigated. The survey was carried out trough the semi-structured and open ended questionnaire, taking photographs and drawing of kitchens at 1/20 scale. As a result, on the base of this data considering the difference between the dilemma of irrational use of the kitchen spaces and insufficient kitchen equipment is defined as a most suitable solution. And at the end of this study a kitchen model is presented. Science Code: 225.13.01