Stilizasyon açisindan logo tasariminin tarihsel gelişimi
Historical development of logo design in terms of stylization
- Tez No: 859560
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Logo, Stilizasyon, Tipografi, Renk, Design, Logo, Stylization, Typography, Colour
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Logo, bir kurum ya da şirketin kim olduğunu ve ne yaptığını anlatan ilk sözcü ve en önemli görsel kimlik öğesidir. Tarih boyunca, teknolojik gelişmeler, sosyal ve kültürel yapıyı etkileyen olaylar tüm sanatsal etkinlikler gibi logo tasarımını da derinden etkilemiştir. İletişim kanallarının artması, küreselleşme hedef kitleye ulaşmak bakımından bir avantaj sağlamış olsa da piyasada varlık gösteren şirket sayısının artması, bir bakıma rekabet piyasasının devleşmesi, markanın tutunması açısından önemli bir engel yaratmıştır. Rakipler arasından sıyrılıp tercih edilmek, yüksek ikna gücü gerektirir ve bu güç etkili ve yalın bir logo ile mümkündür. Canlı cansız tüm varlıklar bir yaşam döngüsü içindedir. Hedef kitle ile markanın arasındaki bağ zaman için de zayıflar. Bu bağın güçlendirilmesi amacıyla markaların en çok başvurdukları yöntem marka logosunun güncellenmesidir. Tez çalışmasında farklı sektörlerden varlığını ispat etmiş köklü markaların ikonik nitelikteki logolarının tarihsel evrimi grafik sanatı açısından irdelenmiştir. Söz konusu markaların günümüz logolarının başlangıç logolarına kıyasla sadeleştiği tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler görsel yalınlaştırmanın hedef kitle belleğinde kolay algılanma ve hatırlanma gibi olumlu etkilere neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bilgiler ışığında grafik sanatında stilizasyon (yalınlaştırma) tekniğine yönelik örnekler ve kişisel çalışmalar paylaşılarak markaların logo güncellemelerinde kullanabilecekleri bir kaynak oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The logo is the first spokesperson and the most important visual identity element that tells who an institution or company is and what it does. Throughout history, technological developments, the events affecting social and cultural structure have profoundly influenced logo design, like all artistic activities. Although the increase in communication channels and globalization provided an advantage in terms of reaching the target audience, the increase in the number of companies present in the market, in a way, the massiveness of the competitive market, created an important obstacle for the brand to hold on. Standing out among the competitors and being preferred requires high persuasive power and this power is possible with an effective and simple logo. All living and non-living things are in a life cycle. The bond between the target audience and the brand weakens over time. In order to strengthen this bond, the most common method used by brands is to update the brand logo. In the thesis study, the historical evolution of the iconic logos of well-established brands from different sectors has been examined in terms of graphic art. It has been determined that today's logos of the mentioned brands have been simplified compared to the initial logos. The evaluations prove that visual simplification causes positive effects such as easy perception and recall in the target audience's memory. In the light of this information, it is aimed to create a resource that brands can use in their logo updates by sharing examples and personal studies on the stylization (simplification) technique in graphic art.