Anaokulu ve ilkokul öğretmenlerinin öğrencilerine karşı gösterdikleri duygusal emek davranışları ile yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotional labor behaviors and life satisfaction levels of kindergarten and primary school teachers towards their students
- Tez No: 859605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Anaokulu, Öğretmen, Doyum, Emek, Primary Education, Kindergarten, Teacher, Satisfaction, Labor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı anaokulu ve ilkokulda öğretmenlerin öğrencilerine karşı gösterdikleri duygusal emek ile yaşam doyumunun ilişkisini demografik verilere göre araştırmak ve öğretmenlerin öğrencilerine karşı gösterdikleri duygusal emek davranışları ile yaşam doyum düzeyi arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırma 2023 Temmuz ile Eylül ayları arasında 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında Eskişehir ilinde Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerindeki ilkokullar ve anaokullarında görev yapan anaokulu ve sınıf öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Diefendorff ve ark. tarafından geliştirilen, Basım ve Beğenirbaş tarafından dilimize geçirilmiş Duygusal Emek Ölçeği Deiner ve ark. geliştirdiği, Durak ve diğerlerinin dilimize geçirilmiş Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 25.0 paket programıyla değerlendirilmiştir. Örneklem grubunu basit seçkisiz örneklem yöntemi ile seçilen 377 öğretmen ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda anaokulu ve ilkokul kurumlarında çalışan kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere kıyasla daha fazla duygusal emek gösterdiği belirlenmiştir. Anaokulu ve ilkokul kurumlarında çalışan evli öğretmenlerin bekar öğretmenlere kıyasla daha çok duygusal emeği sergilediği belirlenmiştir. Anaokulu ve ilkokul kurumlarında çalışan öğretmenler arasında gelir düzeyi yüksek öğretmenler, orta gelir düzeyine sahip öğretmenlere göre daha samimi davranışlar sergilemiştir. 51 yaş ve üzeri öğretmenlerin yaşam doyumunun 41-50 yaş arası öğretmenlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the emotional labor behaviors of teachers towards their students in kindergarten and primary school and their life satisfaction, according to demographic data, and to determine the relationship between the emotional labor behaviors of teachers towards their students and the level of life satisfaction. The research was conducted with kindergarten and classroom teachers working in primary schools and kindergartens in Tepebaşı and Odunpazarı districts of Eskişehir province, between July and September 2023, in the 2022-2023 academic year. As a data collection tool, Diefendorff et al. The Emotional Labor Scale, developed by Deiner et al. and translated by Basım and Beğenirbaş, and the Life Satisfaction Scale, developed by Deiner et al. and translated into Turkish by Durak et al., were used. The data were evaluated with the IBM SPSS 25.0 package program. The sample group was 377 teachers selected by simple random sampling method. As a result of the research, it was determined that female teachers working in kindergarten and primary school institutions showed more emotional labor than male teachers. It has been determined that married teachers working in kindergarten and primary school institutions exhibit more emotional labor compared to single teachers. Among teachers working in kindergarten and primary school institutions, teachers with higher perceived income levels exhibited more friendly behavior than teachers with medium perceived income levels. It was determined that the life satisfaction perception of teachers aged 51 and over was higher than that of teachers aged 41-50.