Dijital dünyada siber güvenlik davranışı
Cybersecurity behavior in the digital world
  1. Tez No: 859616
  2. Yazar: AHMET DÜZENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KİTAPÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, Cyber security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İletişim ağlarına yönelik artan siber saldırılar, insanlık için önemli güvenlik tehditlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bu tür saldırılar hassas verileri ve kritik altyapıları riske atmakla birlikte, aynı zamanda ulusal güvenlik ve küresel ekonomi için de büyük riskler oluşturmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bireyler, kurumlar ve devletler arasında bütüncül bir siber güvenlik anlayışı oluşturmanın önemi artmıştır. Siber saldırıların etkilerini azaltmak için gelişmiş teknolojik çözümleri, bireylerin günlük siber güvenlik uygulamalarıyla birleştirmek zorunludur. Son teknoloji siber güvenlik çözümleri ile insanın doğru eylemlerinin iş birliği, dijital ekosistemimizin genel dayanıklılığını artırarak çok katmanlı bir savunma oluşturabilir. Bu bütünleşik yaklaşım, siber tehditlere karşı bir adım önde olma çabamızda, dijital dünyamızın güvenliğini sağlamak için temel bir gerekliliktir. Bu tez çalışması, bireylerin karar verme tarzlarının siber güvenlik uyum davranışını ne ölçüde etkilediğini incelemeye odaklanmaktadır. Tez çalışması kapsamında, koruma motivasyonu teorisi ilkelerine dayalı bir kavramsal model geliştirilmiş ve bu model, çalışanlar ve iş deneyimi olan öğrencilerin anket sonuçlarından oluşan bir veri seti ile test edilmiştir. Bireylerin karar verme tarzlarının siber güvenlik uyum davranışları üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu ve bu etkilerin, bireylerin farklı karar verme yaklaşımlarına bağlı olarak önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca çalışma bulguları, siber güvenlik uyum davranışını etkileyen önemli bir başka faktör olan güvenlik farkındalığının da önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma, bireylerin karar verme tarzlarının siber güvenlik uyum davranışını etkileyen mekanizmaları anlamamıza yeni bakış açıları sunmaktadır. Çalışma bulguları, bireylerin siber güvenlik uyum davranışını etkileyen mekanizmaları kavramamız bakımından yeni perspektifler sunmakta ve böylece, siber güvenliğin sağlanması için bireysel farklılıkları da dikkate alana kapsayıcı organizasyonel planları ortaya koymayı mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The escalating frequency of assaults on vital communication networks represents a major security concern for humanity. These attacks not only jeopardize sensitive data and critical infrastructure but also pose significant risks to national security and the global economy. As technology advances, it becomes crucial to foster a collective cybersecurity mindset among individuals, organizations, and governments. To mitigate the impact of these assaults, it is imperative to integrate advanced technological safeguards with the practical cybersecurity practices of individuals. The collaboration between cutting-edge cybersecurity technologies and human vigilance can create a multi-layered defense that strengthens the overall resilience of our digital ecosystems. This combined approach is essential in ensuring the safety of our interconnected world, as we strive to stay one step ahead of cyber threats. In this dissertation, our focus centers on investigating how individual approaches to decision-making impact behaviors related to cybersecurity compliance. In order to achieve this, a conceptual framework grounded on the principles of protection motivation theory is developed and subjected to testing, utilizing a dataset that included responses from individuals, including those with real-world work experience, such as employees and students. Statistical analyses involving regression techniques are conducted to assess the influence of individual decision-making styles on the adoption of cybersecurity compliance practices. Findings demonstrates that personal styles in decision-making have a discernible effect on their cybersecurity compliance behaviors, with these impacts exhibiting notable variations based on distinct decision-making approaches. Additionally, this dissertation underscores the pivotal role of security awareness as a key factor influencing cybersecurity compliance. The study findings offer new perspectives in terms of understanding the mechanisms that affect individuals' cybersecurity compliance behavior, thus making it possible to put forward comprehensive organizational plans that take into account individual differences to ensure cybersecurity.