2-4 cm arası böbrek taşlarında hounsfield ünitesine (><1000) göre perkütan nefrolitotomi ile fleksible üreterorenoskopide rezidü durumu ve rezidü boyutu karşılaştırılması
Comparison of residual fragment status and size inpercutaneous nephrolithotomy and flexibleureterorenoscopy according to hounsfield unit (><1000) inkidney stones between 2-4 cm
  1. Tez No: 859627
  2. Yazar: OKTAY KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET USLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Taş, dansite, rezidü taş, perkütan, flexible, kidney, stone, density, residual stone, percutaneous, flexible
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada bilgisayarlı tomografide tespit edilen 2-4 cm boyutları arasındaki böbrek taşlarında, HU 1000'in üzerinde veya altında olmasının, fleksible üreterorenoskopi ve perkütan nefrolitotomi vakalarında taşsızlık oranı ve rezidü boyutu üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Kafkas Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Polikliniği'ne 10/2013-10/2023 tarihleri arasında başvuran RIRS ve PCNL ameliyatları yapılan 327 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Rutin olarak gerekli preoperatif anestezi hazırlığı (kan tahlili, idrar kültürü, akciğer filmi, EKG) yapılmış olan hastalar, RIRS HU>1000, RIRS HU1000, PCNL HU1000 grubunda yüksek rezidü boyutu açısından anlamlı fark görülmüştür. Ameliyat sonrası rezidü durumunda dört grup arasında istatistiksel fark izlenmemiştir. Fakat ikili gruplar arasında yapılan değerlendirmede, rezidü durumu açıından PCNL>1000 grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuç: Bilgisayarlı tomografide tespit edilen HU değerleri preoperatif dönemde dikkate alınarak böbrek taşlarında yapılacak endoürolojik cerrahi tedavi seçimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effect of HU (>1000 or 1000, RIRS HU1000, PCNL HU1000 group and the difference was statistically significant. No statistical difference was observed between the four groups in terms of postoperative residual stone status. However, in the evaluation between the two groups, a statistically significant difference was detected in favor of the PCNL>1000 group in terms of stone free status. Conclusion: HU values detected on computed tomography may contribute to the selection of endourological surgical treatment for kidney stones by taking them into consideration in the preoperative period.