Streptomyces türlerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve antibiyotik üretimi üzerine çalışmalar
Studies on isolation, characterization and antibiotic production of streptomyces species
  1. Tez No: 85965
  2. Yazar: BUĞRAER ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptomyces, Antibiyotik, Diaminopimelik asit, Makrolit
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz DOKTORA TEZİ STREPTOMYCES TÜRLERİNİN İZOLASYONU, KARAKTERİZASYONU VE ANTİBİYOTİK ÜRETİMİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR BUĞRAER ASLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Yıl: 1999, Sayfa: 122 Jüri: Prof. Dr. Haluk SORAN Doç. Dr. Burhan ARTKAN Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi kampus toprağından, yüksek düzeyde antibiyotik üreten Streptomyces genusuna ait suşlann izolasyonu, karakterizasyonu ve bu veriler ile bilgisayar programında tanımlanması, aynı zamanda bu suşlann antibiyotik üretim besiyerlerinin optimizasyonu ve üretilen antibiyotiklerin sınıflandırılması amaçlanmıştır. Bu amaç ile, Ç. Ü. kampüsündeki farklı bölgelerden, Streptomyces genusuna ait 12 adet suş izole edilmiştir. Bu izolatlann antibakteriyal etkileri belirlendikten sonra, en etkili 4 suş incelemeye alınmıştır. S7, S9, Sil ve S 12 olarak adlandırılan bu suşlann diaminopimelik asit (DAP) analizi gerçekleştirilmiş ve Streptomyces genusuna ait olduklan onaylanmıştır. Yapılan biyokimyasal ve morfolojik incelemelerden elde edilen bulgular, bir matris ve modifıye MATIDEN bilgisayar programı ile değerlendirilmiş ve S7'nin S. chromofiıscus, S9'un S. exfoliates, Sİ Fin S. diataticus ve S12'nin S. exfoliatus kümesine dahil olduklan bulunmuştur. Bu suşlann antibiyotik üretiminde etkili besiyeri bileşenleri, Plackett-Burman düzeneği oluşturularak tespit edilmiş ve yüksek verim sağlayan besiyerlerinin, zamana karşı antibiyotik üretimine etkisi gözlenmiştir. Üretilen antibiyotiklerin gruplandınlması, ince tabaka kromatografisinde yapılmış ve bütün antibiyotiklerin makrolit grubuna ait olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS STUDIES ON ISOLATION, CEIARACTERIZATION AND ANTD3IOTTC PROUCTION OF STREPTOMYCES SPECIES BU?RAER ASLAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Year: 1999, Pages: 122 Jury: Prof. Dr. Haluk SORAN Assist Prof. Dr. Burhan ARIKAN In this research, isolation of strains with high antibiotic production of Streptomyces genus in Çukurova University campus soil, characterization and with these data, determination by a computer programme, at the same time, optimization of antibiotic production media of these strains and classification of produced antibiotics, With this aim, 12 strains of Streptomyces genus were isolated from different regions of Ç. U. campus. After antibacterial activities of these strains were identified, the most effective 4 strains were taken to be examined. Diaminopimelic asid (DAP) analyses of these strains, named as S7, S9, SI 1 and S 12, were performed and they were confirmed as Streptomyces members. The findings of biochemical and morphological examinations were evaluated with a matrix and modified MATIDEN computer programme. It was found that S7 belongs to S. chromojuscus cluster, S9 belongs to S. exfoliatus cluster, Sll belongs to S. diataticus and S 12 belongs to S. exfoliatus cluster. The effective medium components on production of antibiotics were determined by formation of Plackett-Burman design and media of high antibiotic production were observed with antibiotic activity v.s. time. Classification of produced antibiotics were done with thin layer chromatography and it was observed that all the produced antibiotics belong to macrolide group. KeyWords: Streptomyces, Antibiotic, Diaminopimelic acid, Macrolide n