Adana-Tarsus güneyinde kalan bölgenin serbest akiferlerde ve topraklardaki ağır metal kirliliğinin saptanması
Determination of heavy metal contamination in unconfined aquifers and soils in the southern part of Adana and Tarsus region
- Tez No: 85971
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seyhan Ovası, Jeokimya, Ağır metal, Toprak kimyası, Su Kimyası
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
EK-4 OZ DOKTORA TEZİ Adana-Tarsus Güneyinde Kalan Bölgenin Serbest Akiferlerde ve Topraklardaki Ağır Metal Kirliliğinin Saptanması HATİCE AYSAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof.Dr. Servet YAMAN : Yıl: 1999 Sayfa: Jüri :Prof.Dr.Servet YAMAN :Prof.Dr. Fikret İŞLER :Yrd.Doç.Dr. Fevzi ÖNER Doktora tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı Adana-Tarsus güneyinde Yarbaşı-Adalı-Aydın köyleri arasında kalan bölgenin toprak ve serbest akiferlerindeki ağır metal kirlilikleri saptanmaya çalışılmıştır. Bölgede serbest akiferlerden alınan suların jeokimyasal özelliğini araştıran bu çalışmada: ağır metaller, sülfat ve elektriksel iletgenlik (EC) ölçülmüştür. Serbest akiferdeki ağır metal sonuçlarına göre Mürseloğlu köyünün kuzey doğusundaki kuyuda Mn artmıştır, Ni, Pb, Cr ve Cd görülmemiştir. Toprak ve kil örneklerinde Pb, Cd, Ni ve Cr görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
EK-5 ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF HEAVY MATAL CONTAMINATION IN UNCONFINED AQUIFERS AND SOILS IN THE SOUTHERN PART OF ADANA AND TARSUS REGION DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Year:1999.Pages: Jury : Assoc.Prof.Dr. Servet YAMAN :Assoc.Prof.Dr. Fikret İŞLER :Assit.Prof.Fevzi ÖNER The aim of this study prepared as a Ph.D. thesis is that heavy metal contamination in soils and unconfined aquifers in yarbaşı-Adalı villages, situaded in the south of Adana and Tarsus, was investigated. Water samples collected from unconfined aquifer in the region have been used for measuring heavy metals, S04 and EC. According to the heavy metal results observed from the unconfined aquifere, Mn, content has incraesed in the hole that is situated in the NE of Miirseloglu aillage. Where as Pb, Cd, Ni and Cr have not been traced. Pb, Cd, Ni and Cr have not been traced both in soil and clay samples. Key WordsrSeyhan plain, Geochemistry, Heavy-metal, Soil chemistry, Water chemitry II