Adana'da tarım alanları kullanımının çevre yasası açısından yeniden düzenlenmesi
The Renewal of the environmental law of the agricultural land use in Adana
- Tez No: 85974
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Loss of agricultural land, law and regulations, Geographical Information Systems, harmony of natural law, Evaluation of Environmental Effect. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
öz Adana, yüksek nüfus artış hızı ve yoğun göçün etkisiyle tarım alanlarının amaç dışı kullanımının en fazla olduğu kentlerden birisidir. Araştırmada ilk olarak, tarım alanlarım amaç dışı kullanımın nedenlerinin tam olarak ortaya konabilmesi için Adana kentinin genel durumu incelenmiştir. Daha sonra taran alanlarının yok olmasına veya bozulmasına neden olan bu sürecin durdurulmasıyla ilgili Dünyada ve Türkiye'deki yasal düzenlemeler ve uygulamalardaki eksikliklerin neler olduğu saptanmıştır. Önerilerde bulunulurken konu yalnızca yasal yönüyle değil ekonomik, toplumsal, teknik yönleriyle de ele alınmıştır. Değerlendirme, Adana ve araştırma alanına ilişkin çeşitli veriler yanında gerçekleştirilen anket çalışmasından elde edilen sonuçlar harmanlanarak yapılmıştır. Araştırma alanının incelenmesinde, günümüzde kabul gören arazi yetenek sınıflan temel alınmakla birlikte Coğrafi Bilgi Sistemlerinden ve Uzman (Expert Systems) Sistemlerinden de yararlanılarak özgün bir anlayış ile gelecekte kullanılabilecek bir model önerilmiştir. Önerilen model, Adana Büyükşehir Belediyesinin 1995 yılında yapılaşmaya açma kararı verdiği için - L, İL, II. ve IV. sınıf tarım topraklarından oluşan - araştırma alam seçilen yörede, Çevresel Etki Değerlendirmesiyle de desteklenerek uygulanmıştır. Sonuçta belirlenen kritik değerlerle var olan verilerin karşılaştırması yoluyla bu alanın yerleşime ne biçimde açılabileceği saptanmıştır. Kentsel yerleşime uygun olmadığı saptanan araştırma alanındaki taran topraklarının, kısa erimde Bakanlar Kurulu Kararıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenmesi yoluyla korunması ve uzun erimde ise bir yasa çıkartılarak tümüyle yapılaşmaya kapatılması önerilmiştir. Bu yüzden doğacak yeni yerleşim alam gereksiniminin ise kent içerisindeki çok büyük bir çoğunluğu paylı iyeliğe (mülkiyete) konu çarpık yapılaşmış bir bölgenin yeniden düzenlenmesi ve yapılaşmaya açılmasıyla giderilmesi önerisi getirilmiştir. Anahtar Sözcükler : Taran alanlarım amaç dışı kullanımı, yasal düzenleme, Coğrafi Bilgi Sistemleri, doğal yasayla uyum, çevresel etki değerlendirmesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Adana is one of the cities which have had the highest rates of agricultural land loss because of migration and sudden increase of population in Turkey. In order to determine the reasons for the loss of agricultural land, the present state of Adana was evaluated. Later the limitations of regulations and laws for prevention of agricultural land loss and degradation of Turkey and the world are determined. The recommendations were made not only for necessary laws or regulations but for social, economical and technical aspects. The evaluation was made by the results of questionnaire, besides the various data relevant to the study area and Adana. The analysis of the study area is undertaken with the use of GIS (Geographical Information Systems) and Expert Systems and consideration is also given to Land Capability Classes. So, an original approach was developed and the model was recommended for future applications. This model was supported with the Evaluation of Environmental Effect applied to the land classified as I.,n.,m. and IV. classes which was going to be opened for urban development by the Adana Council's decision in 1995. Finally the established critical values were compared with the available data for the application of the model to the selected study area in order to determine the suitability of land for urban development. Recommendations for the prevention of the agricultural land which was not suitable for the urban development in the study area determined by the developed model are; for the short term, declaration of land as a special environmentally protected area; by the declaration of a cabinet decision and for the long term, the agricultural strict closure for urban development by a law which is planned. It is also recommended that the planned area which includes the study area for urban development, could be replaced with areas in the town centre which had mostly co-ownership of land and irregular development.