Katodik koruma altındaki betonarme demirinin potansiyel pH ilişkisinin araştırılması
Investigation of potential-pH relations of concrete structure under cathodic protection
- Tez No: 85975
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Beton, korozyon, katodik koruma, katodik koruma potansiyeli, alkali korozyon, Concrete, corrosion, cathodic protection, cathodic protection potential, alkali corrosion. H
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KATODİK KORUMA ALTINDAKİ BETONARME DEMİRİNİN POTANSİYEL-pH İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BELMA BAĞLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Mehmet ERBİL Yıl: 1999 Sayfa: 92 Jüri : Prof.Dr. Mehmet ERBİL : Yrd.Doç. İlyas DEHRİ : Yrd.Doç. A.Bahar YILMAZ Beton pH'ı 10-12 arasında olduğunda demirin bu koşullarda korozyonu yüzeydeki oksit yapısı nedeniyle sınırlıdır. Beton pH'ı, beton içindeki demirin korozyon potansiyeli (Ecor) ve katodik koruma potansiyelleri dikkate alındığında, katodik koruma altındaki metal yüzeyinin beton içine göre biraz daha yüksek pH'a kayma olasılığı vardır. Böyle bir pH kayması metalin alkali korozyonuna neden olabilir. Böyle bir durumda standart katodik koruma potansiyelinin uygulanması yarardan çok zarar getirir. Ancak özellikle klorür içeriğinin yüksek olduğu sistemlerde, katodik bir potansiyel uygulanması metalin korozyona karşı korunmasında kesinlikle etkili olacaktır. Klasik katodik koruma potansiyeli dolayında pH kayması daha yüksek olduğundan daha düşük bir katodik potansiyel uygulanması ve bu uygulamanın yapılabileceği betonarme yapılarda poroziteyi azaltıcı beton katkılarının kullanılması uygun olur. Geçirgenliği az ve -650 ile -700mV arasındaki katodik potansiyel, koruma altındaki bir sistemde alkali korozyon riskini azaltırken klorür korozyonuna karşı da önlem alınmış olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS INVESTIGATION OF POTENTIAL-pH RELATIONS OF CONCRETE STRUCTURE UNDER CATHODIC PROTECTION BELMA BA?LAN ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT Supervisor : Prof.Dr.Mehmet ERBİL Year: 1999 Page: 92 Jury : Prof.Dr.Mehmet ERBÎL Yrd.Doç. îlyas DEHRİ YrcLDoç. A.Bahar YILMAZ The corrosion of iron, in concrete at pH's in the range of 10-12, is limited with the oxide formation on the surface. Considering the concrete pH, the corrosion potential (Ecor) of metal in concrete and cathodic protection potential, the pH on the metal surface may shift to higher values than that of the bulk concrete. That kind of pH shift may lead to the alkali corrosion of the equipment. As trying to prevent the corrosion of metal, vorse damages could be given to the equipment. In such a case, it's not preffered to apply cathodic protection potential. But especially for the systems containing high chloride concentrations or cathodic systems, it's an effective method to apply a cathodic potential, for the corrosion protection. Since the probability of pH shift is higher with classical cathodic potentials, it's better to use a lower potential. For the concrete building applications, also, the porosity must be minimized with enhancment of cement to be used. The concrete systems, with minumum porosity and under cathodic protection potential about -650 between -700mV, have no risk of alkali corrosion, and chloride corrosion.