Belirsiz ortamlarda inşaat projelerinin yönetimi ve risk minimizasyonu
Management of construction projects under uncertainty and risk minimization
- Tez No: 85973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk”, Finansal Basan”, Peşin Önlemci”, Toplam Risk Yönetimi" îiöSH&gy, Risk”, Financial Success”, Proactive Measures”, Total Risk Management". n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BELİRSİZ ORTAMLARDA İNŞAAT PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE RİSK MİNİMİZASYONU İSMAİL HAKKI AYTEKİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Jüri :Yrd. Doç. Dr. M. Emin ÖCAL, Doç. Dr. Recep Yurtaî, Yrd Doç. Dr. Cengiz Duran Atış Bu çalışmada,“Proje Türü Üretim”sınıfina giren İnşaat Üretiminin, finansal başarısının mümkün olan en üst düzeye çıkarılabilmesi için belirsizlikler ve risklerin etkin ve verimli yönetilmesine ait sistematik bir yaklaşım önerilmektedir. Yaklaşımın temeli, proje değerlerinin tek nokta değerleri yerine olasılık aralıkları olarak göz önünde bulundurularak karar verilmesi esasına dayanır. Metodun sistematik oluşu kişisel yorum ve yargıların etkisini asgariye indirmektedir. Nispeten karmaşık bir teknik olan sayısal analiz aşaması için, 'Monte Carlo Benzetimi Yöntemi" önerilmektedir. İnşaat projeleri uzun zaman dilimlerine yayıldıkları için, fiyat değişiklikleri ve özellikle enflasyon en önemli belirsizliklerden biri olarak yerini almaktadır. Proje değerlerinin üzerinde enflasyonun etkisinin, Finansal Kıymetlerin Zaman Değeri yöntemiyle hesaba dahil edilmesi esnasında da yine aynı sistematik risk yaMaşımından yola çıkarak, olasılık aralıkları göz önünde bulundurulmaktadır. Analiz sonuçlarının proje yönetimi çerçevesinde değerlendirilmesi ve bu yönde peşin önlemci bir yaklaşım gösterilmesi, risk yönetiminin hayata geçirilmesi bakımından çok önemlidir. Risk Yönetimi Sistemi ile ilgili uygulamalar bir inşaat projesinin genel akış şemasında gösterilmiş ve daha sonra işveren ve yüklenici ile ilgili olanlar ayrı ayrı incelenmiştir. Konu ile ilgili bir gerçek hayat uygulama örneği, Proje Sorumluluğu görevinin tarafimdan yapıldığı bir projeden alınmıştır. İşverenin Amerikan Hava Kuvvetleri olduğu bir bina onarımı projesi, çalışmada savunulan Risk Yönetimi Sistemi yaklaşımını doğrular şekilde sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS MANGEMENT OF CONSTRUCTION PROJECTS UNDER UNCERTATNTTY AND RISK MINIMIZATION ISMAIL HAKKI AYTEKİN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING Adviser : Assist. Prof. Dr. M. Emin ÖCAL Jury : Assist. Prof. Dr. M. Emin ÖCAL, Assoc. Prof. Dr. Recep Yurtal, Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran Atış This research study puts forward an approach, a systematic methodology, to be able to manage the uncertainties and risks, efficiently and effectively in order to maximize the financial success of the Construction Projects, which are entitled under“Project Type of Production Activities”. The foundation of this approach is using probabilistic values instead of single point estimates. The systematic approach eliminates the negative effects of subjective comments and judgments.“Monte Carlo Simulation”method is recommended for complicated quantitative analysis. Price level changes-inflation is one of the most important sources of uncertainty for construction projects which have long performance period. The effect of price level changes-inflation on the project values, are calculated using 'Time Value of Money" and applying the above indicated probability distribution valuation approach. Even more important, is the interpretation of the analysis results for the project application management stages and taking proactive measures for dealing with risks. The flow chart of activities of a typical construction project, and the stages where Risk Management Activities are interfering, are explained in detail for the client and the contractor separately. The study finalizes with a real life case example in which the author was involved as the Project Manager. The project covered repairing a building for the United States Air Force and the results of the project approved the Risk Management approaches set forth and defended in this study.