Seyran Sahavet'in hayatı, sanatı ve sosyo-psikolojik romanları
Seyran Sahavet's life, art and socio-psychological novels
  1. Tez No: 859828
  2. Yazar: SAYAD HASANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSU ÇİÇEKLİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyran Sahavet, sosyo-piskolojik romanlar, roman inceleme, karşılaştırmalı analiz, toplum-birey sorunu, Seyran Sahavet, socio-psychological novels, novel analysis, comparative analysis, society-individual problem
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışmada çağdaş Azerbaycan edebiyatının önemli ismlerinden olan Seyran Sahavet'in sosyo-psikolojik romanları toplum ve birey açısından incelenmiştir. Azerbaycan'ın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne bağlı olduğu zamanların ve bağımsızlık döneminin toplumsal yapısının ele alındığı romanlarda yazarın toplum ve birey ideolojisi irdelenmiştir. Çalışmanın Giriş kısmında Seyran Sahavet'in kişiliği ve edebi faaliyeti üzerinde durulmuş, tezin birinci bölümü olan Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri bölümünde yazarın hayatı, edebi görüşü ve bugüne kadar yazmış olduğu eserleri kronolojik olarak sunulmuştur. Seyran Sahavet'in Romanları başlıklı ikinci bölümde,“Daş Evlər, ”Nekroloq“ ve ”Yəhudi Əlifbası" romanları yapı, tema, zaman-mekân, dil ve üslup açısından ele alınarak onların karşılaştırmalı analizine yer verilmiştir. Sosyo-psikolojik Romanlarında Toplum ve Birey Sorunu isimli üçüncü bölümde, edebiyat ve toplum ilişkisine değinilerek her üç romanda bireylerin sosyo-psikolojik yolculuğu ile sosyo-ekonomik durumun kolektif bilince yansıması konusu irdelenmiştir. Çalışmanın Sonuç kısmında elde edilen bulgular sıralanmış ve öneriler not edilmiştir. Modern Azerbaycan edebiyatında önemli yerlerden birine sahip olan Seyran Sahavet'in eserlerinin bugüne dek geniş çaplı araştırmalara konu edilmediği gözlemlenmiştir. Bu nedenle sözü edilen romanların sosyo-psikolojik açıdan incelenmesi, toplum ve birey sorunlarına psikolojik bağlamda değinilmesi tezin önemini artırmaktadır. Tez, Seyran Sahavet'in edebi faaliyeti üzerine geniş kapsamlı yapılmış ilk araştırma eserlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the socio-psychological novels of Seyran Sahavet, one of the important names of contemporary Azerbaijani literature, have been analyzed from the perspective of society and individual. The author's ideology of society and individual have been investigated in the novels, which describe the social structure of Azerbaijan during the period when it was part of the Union of Soviet Socialist Republics and when it gained independence. In the second chapter, titled“Seyran Sahavet's Novels”, the writer's novels“Daş Evlər, ”Nekroloq“ and ”Yəhudi Əlifbası" were discussed in terms of structure, theme, time, place, language and style, and their comparative analysis was given. In the third chapter, titled The Problem of Society and Individual in Socio-Psychological Novels, the relationship between literature and society was touched upon, and the reflection of the socio-psychological journey of individual and the socio-economic situation on the collective consciousness have been examined in all three novels. Findings and recommendations have been listed in the Conclusion part of the research. It has been observed that the works of Seyran Sahavet, who has one of the important places in modern Azerbaijani literature, have not been the subject of extensive research until today. For this reason, analyzing the mentioned novels from a socio-psychological perspective and touching on the problems of society and individual in a psychological context increases the importance of the thesis. The thesis is one of the first comprehensive research works on Seyran Sahavet's literary activities.