Two phase gas-liquid flow in horizontal pipe with various inserts
İçinde çeşitli ek cisimler bulunan yatay borularda iki fazlı gaz-sıvı akışının incelenmesi
- Tez No: 85991
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki fazlı akış, yatay boruda akış, gaz sıvı akışı IV, Two phase flow, flow in horizontal pipe, gas liquid flow m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mühendislik uygulamalarında sıkça meydana gelen iki fazlı akışa en basit örnek, bir boru içerisinde gaz ve sıvının beraberce akmasıdır. Bu çalışmada yatay boş boruda ve borunun içine yerleştirilen eklerle elde edilen akış geometrileri incelenecektir. İlk olarak, boş boruda yapılan deney sonuçları literatürdeki bir takım metotlarla karşılaştırılacaktır. Bu çalışmada özellikle slug tipi akış incelenecektir. Bu tip akışta elde edilen deneysel sonuçlar boş boru ve ekli boru için karşılaştırılacak ayrıca bu akış tipine boru içine yerleştirilen eklerin etkisi araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Two-phase flow in pipes is often encountered in engineering applications. A liquid containing gas bubbles flowing in a pipe of different cross-sectional area is a simple example of two-phase gas-liquid flow. In this study, gas-liquid flows in horizontal pipes for inserted and non- inserted pipes are examined to fill up this deficiency in literature. In the first step, experimental results will be compared with empirical methods. Especially slug flows will be examined in a detailed manner using both empirical calculation methods and experimental results. Therefore, differences between flow parameters of inserted and empty pipe will be investigated. Particularly, variations of flow regimes with respect to gas, liquid flow rates and eccentricity of two pipes will be determined.