Doğuştan böbrek ve üriner sistem anomalileri olan ve olmayan böbrek nakilli çocukların greft sağkalımlarının değerlendirilmesi
Graft for kidney transplanted children with and without congeni̇tal kidney and urinary system anomalies assessment of their survival
- Tez No: 859977
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MUTLUBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: böbrek nakli, çocuklar, doğumsal böbrek ve üriner sistemin anomalisi, greft sağ kalımı, kidney transplantation, children, congenital anomalies of the kidney and urinary system, graft survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çocukluk yaş grubunda kronik böbrek hastalığının %51 nedeni doğuştan böbrek ve üriner sistem anomalileri (DBÜSA)'dir. Bu çalışmada DBÜSA olan ve olmayan böbrek nakilli çocukların greft sağkalımına etki eden etkenlerin karşılaştırılması ve greft sağkalım oranlarının her iki grup için belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nefroloji Kliniğinden takipli 2002-2017 tarihleri arasında 18 yaş altı böbrek nakli yapılan doğuştan böbrek ve üriner sistem anomalileri olan ve olmayan hastaların nakil dosyaları ve hasta bilgi yönetim sistemi kullanılarak hastaların demografik, klinik, laboratuvar, biyopsi, görüntüleme, cerrahi, tedavi verileri ve komplikasyonları kapsamlı bir veri tabanı oluşturularak retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda DBÜSA olan 23 ve DBÜSA olmayan 20 hasta dahil edildi. Çalışma grubunda tübülokistik hastalıklar glomerüler hastalalıklar, displazi, PUV ve VUR'dan daha sık SDBH etkeni idi. Birinci ayda her iki grupta en sık karşılaşılan komplikasyon ATN olarak saptandı. En sık AGD nedenleri %67,6 enfeksiyonlar, %14,5 rejeksiyon olarak görüldü. Gruplarda AGD nedenleri istatistiksel olarak farklı değildi. İzlem süresi DBÜSA olmayan grupta DBÜSA olan gruba göre fazla saptandı. Nakil sonrası üçüncü yıldan sonra DBÜSA olmayan grup hızlı bir ağırlık SDS artışı gösterdi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu çalışmada DBÜSA olan ve DBÜSA olmayan hasta gruplarında nakil izlem sürecinde yaşananlar açısından belirgin bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız çocukluk yaş grubu için nakil sonrası enfeksiyonların hem DBÜSA olan hem de DBÜSA olmayan çocuklar için hala sorun olduğunu gösterip, antikor aracılı rejeksiyonların uzun dönemde her iki grup için risk oluşturduğuna dikkati çekti. Buradan yola çıkılarak greft sağkalımlarını artırmaya yönelik enfeksiyonları azaltan, rejeksiyonları baskılayan yeni tedavi rejimlerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the childhood age group, 51% of chronic kidney disease cases are due to congenital anomalies of the kidney and urinary system (CAKUT). This study aimed to compare the factors affecting the graft survival of kidney transplant children CAKUT and non-CAKUT and to determine the graft survival rates for both groups. Materials and Methods: This study retrospectively examined the transplant records and patient information management system of the İzmir Tepecik Training and Research Hospital, Child Nephrology Clinic, for patients under the age of 18 who underwent kidney transplantation with and without congenital anomalies of the kidney and urinary system between the years 2002 and 2017. A comprehensive database was created by analyzing demographic, clinical, laboratory, biopsy, imaging, surgical, treatment data, and complications of these patients. Results: In our study, 23 patients with congenital anomalies of the kidney and urinary system (CAKUT) and 20 patients without CAKUT were included. Tubulocystic diseases in the study group were more frequent as the cause of end-stage renal disease (ESRD) compared to glomerular diseases, dysplasia, posterior urethral valves (PUV), and vesicoureteral reflux (VUR). The most commonly encountered complication in both groups at one month was acute tubular necrosis (ATN). The primary causes of graft dysfunction (AGD) were infections at 67.6% and rejection at 14.5%. The AGD causes were not statistically different between the groups. The follow-up duration was longer in the group without CAKUT compared to the group with CAKUT. After the third year post- transplant, the non-CAKUT group exhibited a rapid increase in weight standard deviation score, which was statistically significant. In this study, no significant difference was observed between patient groups with and without CAKUT in terms of events during the transplant follow-up process. Conclusion: Our study demonstrates that post-transplant infections remain a concern for both children with CAKUT and non-CAKUT. It also draws attention to the long-term risk posed by antibody-mediated rejections in both groups. Based on these findings, there is a need for new treatment regimens that reduce infections and suppress rejections to enhance graft survival.