Ergen anneliğin bebek ve küçük çocuk besleme uygulamalarına yansımaları: Uganda örneği
Reflections of Adolescent Motherhood on Infant and Young ChildFeeding Practices : The Case of Uganda
- Tez No: 860003
- Danışmanlar: PROF. SIDDİKA SONGÜL YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ergen, emzirme, beslenme, Adolescent, breastfeeding, nutrition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Emzirme ve anne sütünün dünya çapında 5 yaş altı ölüm oranlarını azalttığı bilinmektedir. Emzirmenin devamında doğru ve yeterli tamamlayıcı beslenme de çocukluk çağı obezitesi, malnütrisyon ve kronik hastalıkların önlenmesinde oldukça hayatidir. Bir Sahra Altı Afrika ülkesi olan Uganda'da adolesan gebelik prevalansının yüksek olması, yetersiz ve doğru olmayan tamamlayıcı beslenme uygulamalarının mortalite, morbidite, malnütrisyon riskini artırması ve çocukların gelişimlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle çalışmamızda Uganda'da yaşayan ergen annelerin bebek ve küçük çocuk beslenmesindeki yeterliliklerini 2016 Uganda Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerini kullanarak değerlendirmeyi amaçladık. Örneklemimizi 15-29 yaş grubu annelerin 6- 23 ay arası son çocukları oluşturdu. Dışlama kriterleri; anneleri ile birlikte yaşamama, çoğul gebelikten dünyaya gelmek ve 32. gebelik haftasından önce doğmak olarak belirlendi. Toplamda 2594 anne-bebek çifti çalışmaya dahil edildi. Ergen anneliğin emzirmenin devamlığı, biberon kullanımı, minimum öğün sıklığı, minimum besin çeşitliliği, yumurta ve et tüketimi,“sıfır sebze-meyve”tüketme, sağlıksız besin tüketimi üzerine etkilerini saptayabilmek amacıyla lojistik regresyon analizi kullanıldı. Ergen annelerde; emzirmeye devam etme oranının %71, sıfır sebze-meyve tüketme oranının %22 daha yüksek olduğunu; biberon kullanımı, minimum öğün sıklığını sağlama ve sağlıksız besin tüketimi oranının 20-29 yaş grubu ilk doğumunu >20 yaşında yapmış annelerle benzer olduğunu; minimum besin çeşitliliğini sağlama oranının %40, yumurta- et tüketim oranının %22 daha düşük olduğunu saptadık. Uganda'da bebek dostu hastanelerin yaygınlaştırılması, annelere bebek ve küçük çocuk beslenmesi hakkında bilgilendirmeler yapılması bu oranların iyileşmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The Case of Uganda. Hacettepe University Faculty of Medicine, Child Health and Diseases, Thesis, Ankara, 2023. It is known that breastfeeding and breast milk reduce under-5 mortality rates, malnutrition rates and infection-related mortality rates worldwide. Proper and adequate complementary feeding following breastfeeding is also vital in the prevention of childhood obesity, malnutrition and chronic diseases. Since the prevalence of adolescent pregnancy is high in Uganda, a sub-Saharan African country, and inadequate and inaccurate complementary feeding practices increase the risk of mortality, morbidity, malnutrition and adversely affect the development of children, we aimed to evaluate the competence of adolescent mothers living in Uganda in infant and young child nutrition using the 2016 Uganda Demographic Health Survey data. Our sample consisted of the last children aged 6-23 months of mothers aged 15-29 years. Exclusion criteria were not living with their mothers, multiple pregnancy, and being born before 20 years of age in the 20-29 age group; the rate of minimum dietary diversity was 40% and the rate of egg and meat consumption was 22% lower. The dissemination of baby-friendly hospitals in Uganda and informing mothers about infant and young child nutrition will contribute to the improvement of these rates.