Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne başvuran tip 2 diabetes mellitus hastalarının diyabet tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of diabetes attitudes of type 2 diabetes mellitus patients applying to Trakya University health Research and application center
  1. Tez No: 860028
  2. Yazar: MERVE ALBAYRAK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, diyabet tutumu, Aile Hekimliği, Attitude, diabetes attitude, Family Medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Diyabet, dünya genelinde giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş olan kronik bir metabolik hastalıktır. Diyabetin önlenmesi, teşhisi ve etkili bir şekilde yönetilmesi büyük önem taşımaktadır. Diyabet tutumu, bireylerin diyabeti yönetme ve kontrol altına alma konusundaki yaklaşımlarını ve tutumlarını ifade etmektedir. Bu çalışmada, diyabet hastalarının diyabet tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız, 15 Haziran 2022 – 15 Eylül 2022 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyabet Polikliniği'ne başvuran, en az 6 aydır Tip 2 DM hastalığı mevcut olan ve çalışmamıza katılmayı kabul eden 270 hastaya ulaşılarak yapılmıştır. Başvuran tüm hastalar çalışmamızın evrenini oluşturmaktadır. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, ek kronik hastalık varlığını, diyabet eğitimi alma durumunu, diyete uyma, egzersiz yapma, kan şekeri ölçme durumlarını, tedavi şeklini, ailede diyabetli birey varlığını, kontrole gitme sıklığını sorgulayan 22 soru ve Diyabet Tutum Ölçeği'ne ait 34 soruluk anket ile toplanmıştır. Katılımcıların %51,1'i kadın olup yaş ortalaması 59,35±11,42 olarak bulunmuştur. Katılımcıların Diyabet Tutum Ölçeğinden aldıkları puanın ortalaması 3,78±0,42 şeklinde olup katılımcıların 258'i (%95,6) pozitif tutuma sahip iken 12'si (%4,4) negatif tutuma sahip olarak bulunmuştur. Çalışmamızda cinsiyet, medeni durum, meslek, eğitim durumu, spor yapma durumu gibi demografik faktörlerin diyabet tutumunu etkilediği saptanmıştır. Aile hekimleri hastalarının yaşam tarzı değişikliklerini kabul etme, düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinme ve kan şekeri seviyelerini izleme gibi tutumu kapsayan davranışlarını belirlemeli, olumlu tutumu teşvik etmeli, olumsuz tutumu değiştirmek üzerine önerilerde bulunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Diabetes is a chronic metabolic disease that has become an increasing public health problem worldwide. Prevention, diagnosis and effective management of diabetes are of great importance. Diabetes attitude refers to individuals' approaches and attitudes towards managing and controlling diabetes. In this study, we aimed to evaluate the diabetes attitudes of diabetic patients. Our study was conducted by reaching 270 patients who applied to Trakya University Health Research and Application Hospital Diabetes Outpatient Clinic between June 15, 2022 and September 15, 2022, had type 2 DM for at least 6 months and agreed to participate in our study. All patients who applied, constituted the population of our study. Data were collected with a questionnaire consisting of 22 questions questioning the sociodemographic characteristics of the participants, presence of additional chronic diseases, diabetes education, compliance with diet, exercise, blood glucose measurement, treatment type, presence of a person with diabetes in the family, frequency of control visits and 34 questions of the Diabetes Attitude Scale. Of the participants, 51.1% were female and the mean age was 59.35±11.42 years. The mean score of the participants on the Diabetes Attitude Scale was 3.78±0.42 and 258 (95.6%) of the participants had a positive attitude while 12 (4.4%) had a negative attitude. In our study, it was found that demographic factors such as gender, marital status, occupation, educational status, and sports participation status affected diabetes attitude. Family physicians should identify their patients' attitudinal behaviors, such as accepting lifestyle changes, exercising regularly, adopting healthy eating habits and monitoring blood glucose levels, encourage positive attitudes and make recommendations to change negative attitudes.