Resim sanatında insanın doğaya yabancılaşması
The alienation of humanity from nature in the art of painting
- Tez No: 860058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİGHOLİ MARDANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Görsel sanatlar, Doğa, İnsanlık, Alienation, Visual Arts, Nature, Humanity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez, görsel sanatlar alanında insanların doğadan yabancılaşmasına odaklanmaktadır; hızlı teknolojik ilerlemeler, endüstrileşme ve çevresel değişimler nedeniyle modern toplumlar ile doğa arasındaki zayıflayan organik bağa dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı, görsel sanatların bu yabancılaşma sürecine nasıl yanıt verdiğini anlamak ve ressamların bakış açısından bu tema üzerine bir analiz yapmaktır. Yabancılaşma süreci, ressamların eserlerinde derin bir şekilde yansımış, doğa ile bağlantının kaybını ifade etmek için metaforlar, semboller ve karşıtlıkları kullanarak imgeler oluşturmuştur. Modern kentleşme, endüstriyel manzaralar, teknolojik bağımlılık ve doğal kaynakların tükenmesi gibi temalar, ressamların paletlerinde sıkça karşılaşılan unsurlardır. Ayrıca, bu çalışma görsel sanatlardaki yabancılaşma temsillerinin izlenimleri nasıl uyandırdığını, duyguları nasıl etkilediğini ve izleyici için düşünceleri nasıl şekillendirdiğini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Yabancılaşma sürecini anlamak, insanlar ile doğa arasındaki ilişkiyi sorgulamak ve bu süreçte üretilen imgeler aracılığıyla empatiyi geliştirmek, tezin temel odak noktalarını oluşturmaktadır. Sonuç olarak, görsel sanatlarda insanın doğadan yabancılaşma teması, sanatçıların estetik ifadeleri ve eleştirel yaklaşımları aracılığıyla somutlaşmış, izleyicilere insanlar ile doğa arasındaki ilişkinin derinliği konusunda düşündürücü bir perspektif sunmuştur. Bu çalışma, sanat yapıtları gerçekleştirilerek yeni bir bakış acısı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the alienation of humanity from nature in the realm of visual arts. Rapid technological advancements, industrialization, and environmental changes in modern societies are progressively weakening the organic connection between humans and nature. In this context, the main objective of the study is to comprehend how the field of visual arts responds to this process of alienation. The alienation process has deeply manifested itself in the works of painters, guiding them to depict the loss of connection with nature through metaphors, symbols, and contrasts. Themes such as modern urbanization, industrial landscapes, technological dependency, and natural resource depletion frequently emerge on painters' palettes. Furthermore, this study examines how these representations of alienation in the visual arts evoke impressions and influence the emotions and thoughts of viewers. Understanding the alienation process, questioning the relationship between humans and nature, and fostering empathy through the paintings that emerge during this process constitute the key focal points of the thesis. In conclusion, the alienation of humanity from nature in the realm of visual arts has been concretized through artists' aesthetic expressions and critical approaches, providing viewers with a thought-provoking perspective on the depth of the human-nature relationship.