Yenilenebilir enerji finansmanında ulusal ve uluslararası yaklaşımlar
National and international approaches to renewable energy financing
- Tez No: 860064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Yeşil Enerji, Yeşil Finansal Ürünler, İklim Finansmanı, Düşük Karbonlu Ekonomi, Sürdürülebilir Enerji, Sustainable Energy, Green Energy, Green Financial Products, Climate Finance, Low Carbon Economy. Date: February, 2024
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dünya genelinde nüfusun artması, isteklerin çeşitlilik kazanması, sanayi ve endüstri sektörünün alanını genişletmiştir. Bu durum enerji tüketiminin artmasına sebep olmuştur. Artan bu enerji talebi devletleri farklı enerji kaynakları arayışına yönlendirmiştir. Bu arayış devletleri fosil ve nükleer enerji projelerine alternatif olarak yenilenebilir enerji projelerine yönlendirmiştir. Bu yönelim enerji verimliliğinin, güvenilirliğinin ve sürdürülebilir olmasının önemini arttırmıştır. Bu çalışmanın temel amacı Türkiye ve dünya çapında yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlar da enerji piyasasına yön verenler arasından seçilen devletlerin, fosil, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yaklaşımları dikkate alınarak iç ve dış enerji politikalarında enerji finansmanlarının sorun ve çözümlerine yönelik tutumları incelenerek Türkiye'nin gelecekteki yenilenebilir enerji projelerine yaklaşımlarına farklı bir bakış açısı kazanılması hedeflenmiştir. Bu bakış açısına ulaşılması için ulusal ve uluslararası literatür incelemeleri yapılmıştır. İncelemeler neticesinde zaman içerisinde yenilenebilir enerji proje maliyetlerinin azaldığı fakat gelişmiş devletlerin fosil enerji kaynaklarına olan finansal desteklerine devam ettikleri bu durumun dünya genelinde verimli ve güvenilir enerjiye ulaşmada en büyük engel olduğu gözlenmiştir. Çalışmadaki sonuç ve öneriler kısmında iklim krizinin sonuçları çerçevesinde ulusal ve uluslararası mevcut yasal düzenlemelerin, politikaların revize edilerek, devletlerin fosil enerji kaynaklarına olan yatırımlarını yerel ve merkezi fonlama sistemiyle yenilenebilir karma enerji proje modellerine dönüştürülmesi sürdürülebilir ve güvenli bir enerji piyasasının olmazsa olmazları arasında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in the population worldwide, diversification of demands, industry and industry sector has expanded its area. This situation has led to an increase in energy consumption. This increasing energy demand has led countries to search for different energy sources. This search has led states to renewable energy sources as an alternative to fossil and nuclear energy projects. This orientation has increased the importance of energy efficiency, reliability and sustainability. The main purpose of this study is to gain a different perspective on Turkey's approach to future renewable energy projects by examining the attitudes towards the problems and solutions of energy financing in the domestic and foreign energy policies of the countries by taking into account the approaches to fossil, nuclear and renewable energy sources of the states selected among the countries that shape the energy market in Turkey and worldwide investments in renewable energy sources. In order to reach this point of view, national and international literature reviews were conducted. As a result of the reviews, it has been observed that renewable energy project costs have decreased over time, but developed countries continue their financial support for fossil energy sources, which is the biggest obstacle in reaching efficient and reliable energy worldwide. In the conclusions and recommendations section of the study, revising the existing national and international legal regulations and policies within the framework of the consequences of the climate crisis, and transforming the investments of the states in fossil energy resources into renewable mixed energy project models with local and central funding system have taken their place among the sine qua non of a sustainable and secure energy market.