Blockchaın teknolojisinin kredi skoru puanlama alanındaki yeri ve uygulamaları
The place and applications of blockchain technology in credit score scoring
- Tez No: 860081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ŞAFAK EYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blockchain, Kredi, Kredi Skorlama, Blockchain, Credit, Credit Scoring
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Son dönemde, teknolojinin hızla ilerlemesi ve yaygın kullanımı, günlük yaşantımızın çeşitli alanlarında belirgin bir etki yaratmaktadır. Teknolojinin yaşamı daha konforlu hale getirme etkisi, finans sektörü ve diğer sektörlerde mevcut süreçlerin değişmesini sağlıyor. Teknolojik alternatiflerden biri de blockchain teknolojisidir. Blockchain teknolojisi, bilgilerin şifrelenip takip edilebildiği bir kayıt sistemidir ve bu teknoloji, mevcut sistemlerdeki güven, zaman ve maliyetle ilgili sorunlara çözüm sunmak üzere geliştirilmiştir. Veriler halka açık ve değişmez bir şekilde blok zincirine kaydedilir ve işlemi yapan taraflar arasında aracı yoktur. Bu sayede süreç daha hızlı ve daha uygun maliyetli hale getirilerek güven ihtiyacı ortadan kaldırılır. Kredi notu, bir kişi ile banka ve finans kuruluşlarının mali dengesine dayalı olarak yapılan bir analiz sonucunda ortaya çıkan sayısal bir ifadedir. Başka bir deyişle, banka ile yapılan işlemleri içeren bir kişinin kişisel mali geçmişi, bir kredi kaydıdır. Mali açıdan ödeme yapmakla yükümlü olan bir kişinin geçmiş verilere dayalı performansının göstergesi olarak da tanımlanabilir. Yatırım ve tüketim için desteğe ihtiyaç duyduğunuzda bir bankadan kredi başvurusunda bulunursunuz, yani bir bankadan kredi talebinde bulunduğunuzda bankalar kredi sicilinizi kontrol eder ve geçmiş bilgilere göre kredi notunuzu belirler. Kredi sicilinizi incelerler ve ihtiyacınız olan desteği sağlayıp sağlamayacağınız konusunda karar verilmektedir. Bu çalışma kapsamında Blockchain Teknolojisinin Kredi Skoru Puanlama Alanındaki Yeri ve Uygulamaları konusu incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent times, the rapid advancement and widespread use of technology have had a significant impact on various aspects of our daily lives. The effect of technology on making life more comfortable creates a necessity for the replacement of existing processes with technological solutions, especially in the financial sector and other industries. One such technological alternative is blockchain technology. Blockchain technology is a record system that allows information to be encrypted and tracked. It has been developed to address trust, time, and cost-related issues in existing systems. Data is recorded on the blockchain publicly and immutably, without the need for intermediaries among the parties involved in the transaction. This streamlines the process, making it faster and more cost-effective, while eliminating the need for trust. Credit score is a numerical expression resulting from an analysis based on the financial balance between an individual and banks or financial institutions. In other words, it is a record of an individual's financial history, including transactions with banks. It can also be defined as an indicator of the performance of a person who is financially obligated to make payments based on past data. When you apply for a loan from a bank, they check your credit score by examining your credit history and use this information to determine whether they can provide the support you need. This study aims to explore the role and applications of Blockchain Technology in the field of Credit Score Rating.