Stylohyoid ligament kalsifikasyonlarının sistemik hastalıklar ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between stylohyoid ligament calcifications and systemic diseases
  1. Tez No: 860120
  2. Yazar: ÇAĞATAY KALINAĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇAĞLAR KOŞAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eagle sendromu, Temporomandibular eklem bozuklukları, Temporal kemik, Eagle syndrome, Temporal Bone, Temporomandibular Joint Disorders
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Stylohyoid ligament kalsifikasyonu ile sistemik hastalıklar arasında bir korelasyon olup olmadığını araştırmak, çalışma sonucunda elde edilen veriler ile klinik pratikte yaklaşım geliştirilmek istenmektedir. Materyal ve Metot: 01.07.2022-01.01.2023 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran 18 yaşından büyük 1000 hastanın panoramik radyografi görüntüleri retrospektif olarak incelenerek stylohyoid ligament kalsifikasyonu olanlar (298 kalsifikasyon) tespit edilmiş ve Romexis 3.0 programı kullanılarak kalsifikasyon miktarları ölçülmüştür. Cinsiyet, yaş, sistemik hastalıklar, stylohyoid ligament kalsifikasyon miktarı, stylohyoid ligament kalsifikasyonunun sınıflandırılması parametreleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu araştırma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran 1000 hastanın panoramik radyografileri üzerinden stylohyoid ligament kalsifikasyonlarının sistemik hastalıklarla ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Tespit edilen kalsifikasyonların 151'i erkek, 147'si kadın hastadadır. Stylohyoid ligament kalsifikasyon miktarının cinsiyete göre incelenmesinde, erkek hastalarda kadınlara göre anlamlı derecede daha fazla kalsifikasyon tespit edilmiştir (z = -5.74, p < 0.001). Yaş grupları arasında yapılan analizde ise anlamlı bir fark saptanamamıştır (H(6)=11.771, p=0.067). Ancak, sistemik hastalıklarla ilişkilendirildiğinde, hipertansiyon (HT) ve romatoid artrit (RA) hastalarında sistemik hastalığı olmayanlara göre daha az stylohyoid ligament kalsifikasyonu tespit edilmiştir (sırasıyla p=0.012 ve p=0.044). Sınıflandırma yapılan hastalarda, sınıf 1 kalsifikasyonun kadınlarda beklenenden fazla olduğu, sınıf 2 kalsifikasyonda cinsiyet arasında dengeli bir dağılım olduğu ve sınıf 3 ile 4 kalsifikasyonların erkek hastalarda daha yüksek oranda bulunduğu belirlenmiştir (χ²=14.001, p=0.003). Yaş grupları ile kalsifikasyon sınıfları arasında ise 21-30 yaş aralığında sınıf 3 kalsifikasyonun beklenenden fazla olduğu saptanmıştır (p=0.0013). Sistemik hastalıkların etkisi incelendiğinde, DM ve HT hastalarında sistemik hastalığı olmayanlara göre daha az stylohyoid ligament kalsifikasyonu saptanmıştır (p=0.012, p=0.044). Sonuç: Bu çalışma, stylohyoid ligament kalsifikasyonlarının cinsiyet, yaş ve sistemik hastalıklarla ilişkisini değerlendirerek önemli bulgular ortaya koymuştur. Erkek hastalarda kadınlara göre daha fazla kalsifikasyon olması, sistemik hastalıkların bu kalsifikasyonlarda belirleyici olabileceğini göstermiştir. Bu bulgular, diş hekimlerinin bu kalsifikasyonların değerlendirilmesinde cinsiyet, yaş ve sistemik hastalık faktörlerini dikkate almalarını gerektirebilir. Ancak, daha fazla araştırma ve geniş örneklem gruplarıyla yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the correlation between stylohyoid ligament calcification and systemic diseases, with the intention of developing practical approaches in clinical settings based on the obtained data. Materials and Method: Panoramic radiographic images of 1000 patients aged 18 and older, who applied to the Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry between July 01, 2022, and January 01, 2023, were retrospectively examined. Those with stylohyoid ligament calcification (298 calcifications) were identified, and the calcification amounts were measured using the Romexis 3.0 program. The relationships between gender, age, systemic diseases, stylohyoid ligament calcification amount and the classification of stylohyoid ligament calcification were assessed. Results: This research aimed to evaluate the association between stylohyoid process calcifications and systemic diseases based on panoramic radiographs of 1000 patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry. Of the participants with stylohyoid calcifications, 151 calcifications were found in male, and 147 calcifications were found in female patients. When examining the amount of stylohyoid process calcification according to gender, significantly more calcification was observed in male patients compared to female patients (z = -5.74, p < 0.001). Analysis among age groups did not reveal a significant difference (H(6)=11.771, p=0.067). However, when associated with systemic diseases, patients with hypertension (HT) and rheumatoid arthritis (RA) had less stylohyoid process calcification compared to those without systemic diseases (p=0.012 and p=0.044, respectively). In classified patients, it was determined that class 1 calcification was more than expected in females, class 2 calcification showed a balanced distribution between genders, and classes 3 and 4 calcifications were higher in male patients (χ²=14.001, p=0.003). Among age groups and calcification classes, it was found that class 3 calcification was higher than expected in the 21- 30 age range (p=0.0013). When examining the impact of systemic diseases, patients with diabetes mellitus (DM) and hypertension (HT) had less stylohyoid process calcification than those without systemic diseases (p=0.012, p=0.044). Conclusion: This study has provided significant insights by evaluating the relationship between stylohyoid process calcifications, gender, age, and systemic diseases. The higher calcification in male patients suggests that systemic diseases may play a determining role in these calcifications. These findings underscore the importance for dentists to consider gender, age, and systemic disease factors when assessing these calcifications. Nevertheless, further research with larger sample groups is warranted.