Sözlüksel Alan Teorisi Çerçevesinde Nisâ Suresinde Uluhiyet Lafzı ve bağlamları üzerine bir dil incelemesi
A language study on the word of Allah and Its contexts inSurah an- Nisa within the framework of lexical field theory
- Tez No: 860131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Nisâ Suresi, Semantik, Sözlüksel Alan, Bağlam Teorisi, Allah, Surah an-Nisâ, Semantik, Lexical Domain, Context Theory
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Nisâ Suresinde geçen uluhiyet lafızları üzerinde, anlam alanı çerçevesinde semantik bir tahlil yapılmaya çalışılmaktadır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümü, konunun önemi ve amacı gibi bilgilerden oluşmaktadır. Birinci bölümde; semantiğin tanımı, tarihçesi, semantiğin alt dalı olan sözlüksel alan teorisi, tarihiyle ilişkileri hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca sözlüksel alan teorisi ve bağlam teorileri ile ilgili Arap dil bilimcilerin ve Batılı dil bilimcilerin çalışmaları ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise; Nisâ Suresi hakkında bilgiler verildikten sonra bu surede geçen uluhiyet ile ilgili lafızlar tablo halinde işlenerek, tablo altında bağlamlara yer verilmektedir. Sonuç bölümünde ise uluhiyet lafızları ve bağlamları üzerinde ne gibi tespitler yapıldığına ayrıca uluhiyet lafızlarının nerede ve ne zaman kullanıldığı konuları ile ilgili varılan sonuçlara yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a semantic analysis is attempted to be made on the divinity words in the Surah an-Nisa within the framework of the field of meaning. Our study consists of an introduction, two sections and a conclusion. The introduction section consists of information such as the importance and purpose of the subject. In the first section; information is given about the definition of semantics, its history, the lexical field theory, which is a sub-branch of semantics, and its relations with history. In addition, the studies of Arabic linguists and Western linguists on lexical field theory and context theories are discussed. In the second section; after giving information about the Surah Nisa, the divinity-related words in this surah are processed in a table and the contexts are given under the table. In the conclusion section, the determinations made on the divinity words and their contexts and the conclusions reached on where and when the divinity words were used are given.