Batı Anadolu klinoptilolit zeolitinin deterjanlarda fosfatlar yerine kullanılabilirliğinin araştırılması
  1. Tez No: 45505
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZKILIÇ (ÖZDİLEK)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJGAN ÇULFAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal zeolit, Kiinoptilolit, iyon değişimi, Deterjan
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
BATI ANADOLU KLİNOPTİLOLİTZEOLİTİNİN DETERJANLARDA FOSFATLAR YERİNE KULLANILABİLİRLİ?İNİN ARAŞTIRILMASI ( Yüksek Lisans Tezi ) Özlem (ÖZDİLEK) ÖZKILIÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK, 1995 ÖZ Deterjan formülasyonlannda yüzey aktif maddelerin yanısıra, temizleme işlevine yardımcı olan, su yumuşatıcı kimyasallar da kullanılmaktadır. Su yumuşatıcılar arasında en yaygın kullanımı olanları fosfat bileşikleridir. Batı Anadolu kJinoptilolit zeofiünin deterjanlarda fosfatlar yerine kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada; %50 sodyum formundaki klinopiüoiit %13.5 sodyum karbonat %20.5 sodyum sülfat ve %16 yüzey aköf maddeden oluşan deterjan karışımları kahve, çay ve salça ile lekelendirilmiş kumaşlar üzerinde denenmiştir. Yeni bir yapıcı madde kullanılması durumunda deterjan formulasyonunun yeniden gözden geçirilmesi gerekebileceğinden, yüzey aköf madde olarak LAS (lineer alkil benzen sütfonat), AE (alkol etoksilat), AS (alkil sülfat) ve yardımcı madde olarak sodyum karbonat ve EDTA" nın kullanıldığı deneyler yapılmıştır. Yıkama olayını etkileyecek çalkalama süresi, sıcaklık, sertlik gibi faktörlerin kir giderme oranına etkisi incelenmiştir. Klinoptilolitin yıkama özelliğine katkısı zeolit A, zeolitX ve STPP ile karşılaştırmıştır. Genelde sonuçlara bakıldığında, en zor temizlenen lekenin çay lekesi olduğu görülmektedir. Uzun yıkama süreleri ve yüksek sıcaklık, temizleme derecesini artıran etkenler olarak gözlenmiştir. Farklı sertlik dereceleri içinyapılan yıkama deneylerinde sertlik azaldıkça kir giderme oranı artmaktadır. Kiinoptilolit ile birlikte kullanılan yüzey aktif maddelerden LAS diğerlerine göre daha iyi yıkama sağlamaktadır. Deterjan dozunun 20 g/L'den 10 g/L'ya düşürülmesi kir giderme oranında %10' luk bir düşüşe neden olmuştur. Kir miktarı arttıkça kir giderme oranında fazla bir azalma görülmemiştir. Deney sonuçları, klinoptilolitin deterjanlarda fosfatlar yerine kullanılabilirlik potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca enzim, optik beyazlatıcı gibi yardımcı maddelerin kullanılması ile klinoptilolitin yıkama etkisinin daha da artacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
m INVESTIGATION OF THE USE OF WESTERN ANATOLIA CLINOPTILOLITE ZEOLITE IN DETERGENTS AS A SUBSTITUTE FOR PHOSPHATES ( M. Sc. Thesis) Özlem (ÖZDİLEK) ÖZKİLIÇ GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January, 1995 ABSTRACT Detergent formulations contain water softening chemicals in order to promote the cleaning action of its surface acöve agents. Among these in-situ water softeners, phosphate compounds are most common. In the present work, the use of Western Anatolia ciinoptilolite zeolite in detergents as a substitute for phosphates were investigated. For this purpose, detergents wiiti a composition of 50 % ciinoptilolite in sodium form, 13.5 % sodium carbonate, 20.5 % sodium sulphate and 16 % surface active agent on weight were tested on fabrics which is stained by coffee, tea and tomato paste. As it is necessary to make adjustments in the formulation of detergents when a new builder is used, the washing tests were repeated for different surfactants, LAS ( linear alkil benzen sulphonate), AE ( alcohol etoxilate). AS ( alkil sulphate) and for different cobuilders, sodium carbonate and EDTA. The factors affecting the degree of soil removal such as shaking time, temperature and water hardness were investigated. The contribution of ciinoptilolite to the washibility was compared with ttie zeolite A, zeolite X and STPP. From the washing experiments, it was observed that it is difficult to remove the tea soil compared to others, increasing the shaking time and temperature would improve the degree of cleaning. As the hardness of theIV water decreased, the degree of soil removal increased. Among the surfactants tested, LAS was the most effective one when used in combination with cilinoptiiolite. Changing the detergent dose from 20 g/L to 10 g/L caused a 10 % reduction in the degree of soil removal. Increasing the amount of soil did not cause an appreciable change in degree of soil removal. As a conclusion, It can be stated that clinoptilolite has a potential use in detergents as a substitute for phosphates. Addition of enzymes and optic bleaching would further increase the washing ability of detergents containing clinoptilolite. Key words : Natural zeolites, Clinoptilolite, Ion exchange, Detergents