Gevherî divanı'nda divan şiiri unsurları
Elements of divan poetry in Gevherî's divan
- Tez No: 860281
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE DİLEK BATİSLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XVII. yüzyıl, âşık tarzı halk şiiri, divan şiiri, Gevherî divanı, XVII. century, minstrel style folk poetry, divan poetry, Gevherî's divan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Ortak bir kültür ve coğrafyada gelişen, asırlar boyunca farklı kaynaklardan beslenip ayrı yollardan ilerleyen halk şiiri ile divan şiiri tarihsel süreç içerisinde birbirinden etkilenmiştir. Köklü bir edebî geleneğe sahip divan şiiri zaman içerisinde âşık tarzı halk şiirini etkilemiş, âşıkların eserleri içerisinde divan şiirinin hem mazmun ve hayalleri hem de şekilleri yer almıştır. Bu etkilenme bazen âşıkların divan şairlerini taklit etmesi olarak değerlendirilmiş ve eleştirilmiştir. Divan şiirinin âşık tarzı şiire etkileri üzerine makale kapsamında yayınlar yapılmıştır. Bu çalışmada divan şiiri geleneğinin âşık tarzı halk şiirini nasıl etkilediğini ortaya koymak amacıyla 17. yüzyıl âşıklarından Gevherî'nin divanı şekil ve içerik bakımından incelenmiştir. Böylece divan şiirinin benzetme ve hayal unsurlarını -Gevherî'nin şiirilerinde hareketle- âşık tarzı halk şiirini hangi ölçüde, nasıl etkilediği seçilen örnek şiirler yardımıyla ortaya konulmaya gayret edilmiştir. Âşık tarzı şiir geleneği ve divan şiiri geleneği hakkında bilgi verilmiş, Gevherî divanında yer alan şiirler heceyle ve aruzla yazılmış halk şiirleri, gazel ve müstezat nazım şekliyle yazılmış manzumeler olarak tasnif edilip divan şiiri etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Folk poetry and divan poetry, which developed in a common culture and geography, fed from different sources and progressed in separate paths for centuries, were influenced by each other throughout the historical process. Divan poetry, which has a deep-rooted literary tradition, has influenced minstrel style folk poetry over time, and both the themes, dreams and forms of divan poetry have taken place in the works of minstrels. This influence has sometimes been evaluated and criticized as minstrels imitating divan poets. Publications have been made within the scope of articles on the effects of Divan poetry on minstrel style poetry. In this study, the divan of Gevherî, one of the 17th century minstrels, was examined in terms of form and content in order to reveal how the divan poetry tradition affected the minstrel style folk poetry. Thus, an effort has been made to reveal to what extent and how the elements of analogy and imagination of divan poetry affect minstrel style folk poetry - based on Gevheri's poems - with the help of selected sample poems. Information was given about the minstrel style poetry tradition and the divan poetry tradition, and the poems in Gevherî's divan were classified as folk poems written in syllabary and aruz, and poems written in ghazal and independent verse forms, and the effects of divan poetry were tried to be revealed.