Ekrem Zeki Ün'ün 'Yudumluk' ve Necil Kazım Akses'in 'Capriccio' isimli solo viyola eserlerinin çalgı teknikleri açısından yoruma dayalı olarak incelenmesi
Examination of Ekrem Zeki Ün's 'Yudumluk' and Necil Kazım Akses' solo viola works titled 'Capriccio' based on interpretation in terms of instrument techniques
  1. Tez No: 910580
  2. Yazar: AYŞE ALARA AÇIKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESTE TIKNAZ MODİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Müzik, Türk İnkılap Tarihi, Archive, Music, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ekrem Zeki Ün, Necil Kazım Akses, Yudumluk, Capriccio, Viyola, Ekrem Zeki Ün, Necil Kazım Akses, Yudumluk, Capriccio, Viola
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, önde gelen 20. yüzyıl Türk bestecilerinden Ekrem Zeki Ün'ün“Yudumluk”ve onun çağdaşı Türk Beşleri'nden Necil Kazım Akses'in“Capriccio”isimli solo viyola eserlerinin çalgı teknikleri açısından yoruma dayalı olarak incelenmesi ve çözümlemesini içermektedir. Bu çalışmanın amacı, adı geçen eserlere çeşitli çalışma tekniği önerilerinde bulunmak; araştırma yapacak viyola öğrencileri ve akademisyenlerin çalışmalarında kaynak oluşturmasıdır. Birinci bölümde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında sanat ve müzik politikaları,“Türk Beşleri”olarak adlandırılan bestecilerin biyografileri, müzikal kimlikleri, müzikal yöntemleri, eserleri söz konusu zaman diliminde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik toplumsal yapı ve gelişmekte olan dönem müziği mercek altına alınmıştır. Odaklanılan eserlerle ilgili araştırma yapmanın yanı sıra araştırmayı zenginleştirip daha kapsamlı şekilde ele almak adına değerli bestecilerimizin yaşam öyküleri ve diğer eserlerine de yer verilmiştir. İkinci bölümde; besteci Ekrem Zeki Ün'ün hayatına yer verilmiş,“Yudumluk”adlı eserinin yoruma dayalı analizi yapılmış ve diğer bestelerine de değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise; Türk Beşleri'nin yaşça en küçüğü olan besteci Necil Kazım Akses'in hayatına yer verilmiş,“Capriccio”adlı eserinin yoruma dayalı analizi yapılmış ve diğer bestelerine de değinilmiştir.“Yudumluk”ve“Capriccio”eserleri tema, motifler ve form yönünden çözümlenerek viyola icracılarına teknik açıdan çalışma önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes an analysis of solo viola pieces named“Yudumluk”by Ekrem Zeki Ün, one of the leading 20th century Turkish composers, and“Capriccio”by his contemporary Necil Kazım Akses, one of the member of“Turkish Fives”, based on interpretation in terms of instrumental techniques. The aim of this study is to suggest various working techniques for viola compositions mentioned in the subject title; to serve as a resource for viola students and academicians who will conduct research in the field in their research and performance-oriented studies. In the first part, the art and the music policies of the Republic of Turkey in its establishment years will be mentioned, and the biographies and works of the composers called“Turkish Fives”, their musical identities, musical methods, their works; the economic, social structure of the country in that period and developing periodic music are examined. In addition to conducting research on the works in focus, the life stories and other works of our valuable composers are also included in order to enrich the research and cover it more comprehensively. In the second part, Ün's life, his solo viola piece“Yudumluk”and other compositions he composed are also mentioned. In the third part, the life of Akses, the youngest of Turkish Five, is included, his viola piece“Capriccio”is analyzed based on interpretation, and his other compositions are also mentioned. The works of“Yudumluk”and“Capriccio”were analyzed in terms of theme, motifs and form, and technical study suggestions were presented to viola players.