Kliniğimizde 2019-2023 tarihleri arasında laparotomik myomektomi yapılan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective comparison of laparotomic myomectomy operations in our department between semptember 2019 and september 2023
- Tez No: 860494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Leiomyom, Myomektomi, Abdominal myomektomi, Leiomyoma, Myomektomi, Abdominal myomectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Leiomyomlar kadın genital sistemin en sık görülen benign pelvik tümörüdür. Jinekoloji servise yatışların çoğunun sebebini oluşturmaktadır. Hastanemiz bölgenin en yoğun üçüncü basamak hastanesi olup jinekolojik vakaların takip ve tedavisinde önemli bir konumdadır. Çalışmamızda myomektomi yapılan hastaların verileri ve sonuçları ile klinisyenlere, leıomyomlu hastaların takip ve tedavisinde yararlı olmayı amaçladık. Materyal Metod: 01.09.2019-01.09.2023 tarihleri arasında, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 300 myomektomi operasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu hastalardan 18-45 yaş arası abdominal yolla (laparotomik) myomektomi yapılan, dahil edilme kriterlerine uyan 199 hasta incelendi. Çalışma başlangıcında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma merkezi Etik Kurulu'ndan onay alındı. Çalışma grubundaki hastalar demografik verileri ve klinik özellikleri olarak; yaş, vücut kitle indeksi, ek hastalık varlığı, gravidite, parite, geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü, operasyon öncesi şikayeti, myom boyutu, myom sayısı ve myom yerleşim yeri (FIGO myoma uteri sınıflama sistemine göre), tümör marker sonuçları, pre-postoperatif hemoglobin, operasyon öncesi endometrial örneklemesmear sonuçları, spesmen patolojisi, operasyonunun insizyon şekli, operasyon süresi, batın içi dren konulması, kan replasman ihtiyacı, hastane yatış süresi ve postoperatif komplikasyon parametreleri kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Kiniğimizde son 4 yılda 300 myomektomi operasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu hastalardan 199 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamıza göre abdominal myomektomi yapılan hastalar retrospektif incelendiğinde; kliniğimizde en fazla tercih edilen myomektomi yöntemi abdominal myomektomidir. Çalışmamızda paritenin myoma bağlı semptom ve myom sayısı ile ilişkili olduğu bulundu. Nullipar hastalarda, doğum yapmış olanlara göre multiple myom oranı daha fazla görülürken, bası semptomları ve pelvik ağrı şikayet oranı daha fazla idi. Pelvik ağrısı olan hastaların ortalama myom büyüklüğü, anormal uterin kanaması olanlara göre daha fazla bulundu. Anormal uterin kanaması olanlarda pelvik ağrısı olanlara göre daha yüksek oranda intramural myom tipi, daha düşük oranda subseröz myom tipi tespit edildi. Tek myom grubunda en büyük myom boyutunun 8 cm'den büyük olması oranı, multiple myom gubuna göre anlamlı olarak daha fazlaydı. Pelvik ağrısı olanlarda anormal uterin kanaması olanlara göre daha fazla GAM+GÜM ve daha az Pfannenstiel insizyon metodu tercih edildiği görüldü. Obez olan ve olmayan grupta demografik ve klinik parametreler açısından herhangi anlamlı bir fark saptanmadı Sonuç: Son 4 yılda pandemi ve deprem gibi dünyayı ve ülkemizi etkileyen olaylara rağmen kliniğimizde yapılan abdominal myomektomi sonuçları oldukça başarılı olup histerektomiye geçiş olmamıştır. Doğru preoperatif endikasyon, planlama ve değerlendirme myomektomi için başarıda en önemli faktördür.
Özet (Çeviri)
Objective: Leiomyomas are the most common benign pelvic tumors of the female genital tract. İt is the most common cause of hospitalization in gynecologic services. Our hospital is the biggest tertiary care hospital in the region and has an important position in the follow-up and treatment of gynecological cases. In our study, we aimed to share the data and results of patients with leiomyoma who underwent myomectomy. Material and Method: Between 01.09.2019 and 01.09.2023, 300 myomectomy operations were performed at Adana City Training and Research Hospital. Of these patients, 199 patients between the ages of 18 and 45 met the inclusion criteria. At the beginning of the study, approval was obtained from the Ethics Committee of the University of Health Sciences Adana City Education and Research Center. The demographic data and clinical characteristics; age, body mass index, presence of comorbidities, gravidity, parity, history of previous uterine surgery, preoperative complaint, size of fibroids, number of fibroids and location of fibroids (according to FIGO myoma uteri classification system), tumor marker results, pre-postoperative hemoglobin, preoperative endometrial sampling-smear results, specimen pathology, incision type of operation, duration of operation, intra-abdominal drain placement, need for blood replacement, length of hospital stay and postoperative complication parameters were examined and compared regarding symtoms of patients, myoma type and size. Results: In our clinic, 300 myomectomy operations were performed in the last 4 years. Of these patients, 199 patients were included in the study. Clinic, patient files and operative information were examined retrospectively. The most preferred myomectomy method in our clinic is abdominal myomectomy. In our study, parity was found to be associated with fibroid-related symtoms and the number of fibroids. The mean fibroid size of patients with pelvic pain was higher than those with abnormal uterin bleeding. In those with abnormal uterin bleeding, intramural fibroid types were detected at a higher rate and subserosal fibroid types were detected at a lower rate than those with pelvic pain. The proportion of the largest fibroid size greater than 8 cm in the single myoma group was ix significantly higher than in the multiple myoma group. It was observed that more midline and less pfannenstiel incision method were preferred in patients with pelvic pain compared to those with abnormal uterin bleeding. Conclusion: Despite the events that have affected the world and our country such as pandemics and earthquakes in the last 4 years, the results of abdominal myomectomy performed in our clinic are quite successful. The complication rate in patient is low. As a result of the correct preop indication, evaluation, and plan, there was no transition to hysterectomy.