Eğitsel mobil oyunu ile desteklenmiş matematik öğretiminin 4. sınıf öğrencilerin matematik başarısı, tutumu ve motivasyonuna etkisi
Exploring the influence of educational mobile game on mathematics performance, attitude, and motivation of 4th-grade students
- Tez No: 860532
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobil öğrenme, ilkokul, matematik öğretimi, motivasyon, tutum, M- learning, primary school, mathematics teaching, motivation, attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, mobil matematik oyunlarının öğrencilerin matematik başarısı, tutumu ve motivasyonu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa Suruç ilçesindeki iki ayrı devlet okulundaki ilkokul 4. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 25 deney ve 25 kontrol grubu olmak üzere toplam 50 öğrenci ile yürütülmüştür. Deney grubuna 6 hafta boyunca mobil oyun destekli matematik eğitimi verilmiştir, kontrol grubu ise mevcut yöntemle eğitime devam etmiştir. Araştırmanın verileri matematik tutum ölçeği, motivasyon ölçeği ve matematik başarı testi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 programı kullanılmış Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, mobil matematik oyunu kullanılan deney grubunda, matematik başarılarında artış, matematik tutumunda olumlu değişiklik ve içsel motivasyonda artış gözlemlenmiştir. Ayrıca, dışsal ve motivasyonsuzluk düzeylerinde azalma tespit edilmiştir. Kontrol grubunda ise mevcut yöntemle devam eden öğrencilerin matematik başarılarında azalma görülürken, matematik tutumunda değişiklik olmamış ve dışsal motivasyonlarında anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Bu araştırma, eğitsel mobil matematik oyunlarının öğrencilerin matematik öğrenme süreçlerini ve motivasyonlarını olumlu yönde etkileyebileceğini vurgulamaktadır. Mobil teknoloji temelli eğitim yöntemlerinin matematik eğitimindeki potansiyelini anlamak için daha kapsamlı araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of mobile math games on students' mathematics achievement, attitude, and motivation. The research was conducted during the 2022-2023 academic year among 4th-grade students in two separate public schools in Şanlıurfa Suruç district. The study involved a total of 50 students, divided into 25 experimental and 25 control groups. The experimental group received 6 weeks of math education supported by mobile games, while the control group continued with the conventional teaching method. The data of the study were collected with mathematics attitude scale, motivation scale and mathematics achievement test. Data analysis was carried out using the SPSS 26 software, and Mann-Whitney U test and Wilcoxon Signed Ranks test were used. The results of the study showed that the experimental group, which used mobile math games, demonstrated an increase in mathematics achievement, a positive change in mathematics attitude, and an increase in internal motivation. Additionally, a decrease in external motivation and demotivation levels was observed. In contrast, the control group, which continued with the traditional teaching method, experienced a decrease in academic achievement, no significant change in mathematics attitude, and a significant increase in external motivation. This research emphasizes the potential of educational mobile math games to positively influence students' mathematics learning processes and motivation. Further studies and research are recommended to better understand the potential of mobile technology-based educational methods in mathematics education.