Musul Belediyesi'nde insan kaynakları yönetimi: İş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Human resources management in Mosul Municipality: Examining the relationship between job satisfaction and organizational commitment
- Tez No: 860544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları, iş tatmini, örgütsel bağlılık Muhammet BAŞAR, Human resources, job satisfaction, organisational commitment Muhammet BAŞAR
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Musul Belediyesi'nde görev yapan personelin iş tatmini düzeyleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma kapsamında toplam 104 katılımcının demografik bilgileri, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve ilgili faktörlere dair veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutularak çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların genel iş tatmini düzeyleri ve örgütsel bağlılık düzeyleri ortalama seviyelerdedir. İş tatmini ölçeği maddelerinden en yüksek puan alınan madde,“Görevimi yapmaktan gurur duyuyorum”olurken, en düşük puan alınan madde“İşimde yükselmek için çok az şansım var”olarak belirlenmiştir. Örgütsel bağlılık ölçeği maddelerinden ise en yüksek puan alınan madde“Eğer bu kuruma bu kadar emek vermeseydim, başka bir yerde çalışmayı düşünebilirdim”iken, en düşük puan alınan madde“Belediyede çalışmaya devam etmem konusunda herhangi bir zorunluluk hissetmiyorum”olarak belirlenmiştir. Çalışma, demografik faktörlerin (cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim durumu, hizmet süresi ve unvan) iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Bulgular, bu faktörlerin genel olarak iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerini anlamlı bir şekilde etkilemediğini göstermektedir. Sonuç olarak Musul Belediyesi'nin personelinin iş tatmini ve örgütsel bağlılığını güçlendirmek adına öneriler sunulmuştur. Bu öneriler, iç iletişim stratejileri, kariyer gelişim programları, çalışan katılımı ve geri bildirim süreçleri gibi çeşitli alanlarda etkili stratejiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between job satisfaction levels and organisational commitment of the employees working in Mosul Municipality. Within the scope of the research, data on demographic information, job satisfaction, organisational commitment and related factors were collected from 104 participants. The data obtained were subjected to statistical analyses and various results were obtained. According to the results of the analysis, the overall job satisfaction and organisational commitment levels of the participants are at average levels. The item with the highest score among the items of the job satisfaction scale was“I am proud of doing my job”, while the item with the lowest score was“I have very few chances for promotion in my job”. Among the items of the organisational commitment scale, the item with the highest score was“If I had not given so much effort to this institution, I might consider working elsewhere”, while the item with the lowest score was“I do not feel any obligation to continue working in the municipality”. The study evaluated the effects of demographic factors (gender, marital status, age, education level, length of service and title) on job satisfaction and organisational commitment. The findings show that these factors generally do not significantly affect the levels of job satisfaction and organisational commitment. As a result, recommendations are presented to strengthen the job satisfaction and organisational commitment of Mosul Municipality's staff. These recommendations include effective strategies in various areas such as internal communication strategies, career development programmes, employee involvement and feedback processes.