Lozan'dan günümüze Musul sorununun Türkiye'ye yansımaları
Reflections of the Mosul issue on Turkey from Lausanne to the present
- Tez No: 860635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İngiltere, Dış Politika, Musul, Petrol, Terör, IŞİD, Türkiye, England, Foreign Policy, Mosul, Petrol, Terror, ISIS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Musul meselesi, Lozan Barış görüşmeleri sırasında Türkiye ve İngiltere'nin konu hakkında taviz vermemesi üzerine çözüme kavuşamamış ve daha sonra iki devlet arasında çözülmesi kararlaştırılmıştır. İki devlet arasında yapılan Haliç Konferansında da sonuç alınamayınca konu Milletler Cemiyetine taşınmış ve Musul, Milletler Cemiyetinin kararı ile İngiltere mandasında bulunan Irak'a verilmiştir. Irak, 1932 yılında bağımsızlığını kazanmış ve bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmeye başlamıştır. Irak, kültürel ve etnik yapısı nedeni ile istikrarı yakalayamamış ve yönetim sürekli askeri darbeler ile kesintiye uğramıştır. 1979 yılında Irak'ta meydana gelen askeri darbe ile Saddam Hüseyin yönetimi devralmış ve Irak, 2003 yılına kadar istikralı bir şekilde yönetilmiştir. Saddam Hüseyin, ülkeyi askeri ve ekonomik alanda geliştirmiş ve sert bir dış politika izlemiştir. Bu politikanın sonucu olarak, İran ile 8 yıl savaşmış ve Kuveyt'i işgal etmiştir. Her iki girişimi de başarısız olarak sonuçlanmıştır. El- Kaide terör örgütü tarafından ABD'de bulunan DTM'ye yapılan saldırı sonrasında ABD'nin güvenlik politikası değişmiş ve terör öncelikli bir politika izlenmeye başlanmıştır. Buna paralel olarak Afganistan işgal edilmiş ve terörü kaynağında yok etme stratejisi ile Irak hedef ülke olarak belirlenmiştir. İşgale zemin hazırlamak amacıyla“ Saddam Kitle İmha Silahları Üretiyor ”tezi ortaya atılmış ve İngiltere'nin desteği ile Irak işgal edilerek Saddam Hüseyin idam edilmiştir. İstikrarsız ve parçalanmış Irak hedefine ulaşan ABD'nin ülkeden güçlerini çekmesi ile Irak'ta siyasi ve askeri otorite boşluğu meydana gelmiştir. Meydana gelen bu boşluktan faydalanan IŞİD terör örgütü, Irak topraklarında güçlenmiş ve devletleşme yolunda önemli adımlar atmıştır. Musul'u işgal ederek İslam Devleti kurduğunu ilan etmiştir. Örgütün insanlık dışı uygulamaları ve kanlı infazları dünya kamuoyunda tepkiye neden olmuş ve ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçleri tarafından Musul kurtarılmıştır. Bu eserde Musul Sorunu, Lozan'dan 2014 yılı IŞİD işgaline kadar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Whilst the Lausanne peace negotiations were being made, the Mosul issue could not be resolved because Turkey and England did not make any concessions on the issue, and it was later decided to be resolved between the two states. When no results were obtained at the Golden Horn Conference held between the two states, the issue was brought to the League of Nations and Mosul was given to Iraq, which was under British mandate, by the decision of the League of Nations. Iraq gained its independence in 1932 and began to exist as an independent state. Iraq was unable to achieve stability due to its cultural and ethnic structure, and the governance was constantly interrupted by military coups. In 1979 when the military coup took place in Iraq, Saddam Hussein took over the government and Iraq was later governed in a more orderly and stable manner until 2003. Iraq had a tough foreign policy line. Due to this policy, it fought with Iran for 8 years and took control of Kuwait. After the attack on the WTC (World Trade Centre) in the USA by the Al-Qaeda terrorist organization, USA changed its terrorism laws and began a 'terrorism-first policy' in the country. Alongside this, Afghanistan was invaded and Iraq was targeted so that they could demolish terrorism from its origins. In order to prepare the ground for the invasion, the theory“Saddam is Producing Weapons of Mass Destruction”was brought forward, and with the support of England, Iraq was invaded and Saddam Hussein was executed. After the USA withdrew its forces from the country, achieving its goal of unstable and fragmented Iraq, a vacuum of political and military authority occurred in Iraq. Taking advantage of this gap, the ISIS terrorist organization became stronger in Iraqi territory and took important steps towards nationalization. After taking over Mosul, the ISIS declared an Islamic state on the territory. The organization's inhumane practices and bloody executions caused a reaction in the world public opinion, and Mosul was liberated by the coalition forces led by the USA. In this work, the Mosul Problem is discussed from Lausanne to the ISIS occupation in 2014.