Düzenli egzersiz yapan ve sedanter yaşama sahip bireylerin günlük su tüketim ve günlük beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
The analysis of artificial neural network within the framewaork stirpat model of renewable energy consumption and health indicators in Turkey
- Tez No: 860782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAİD ERZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Düzenli, Egzersiz, Sedanter, Su Tüketimi, Yaşam, Exercise, Lifestyle, Nutrition, Regular, Sedentary, Water Consumption
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, düzenli egzersiz yapan ve sedanter yaşama sahip bireyler arasındaki günlük su tüketimi ve beslenme alışkanlıklarını incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri genel tarama modellerinden tekil tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırma, Kütahya'da yaşayan ve sporcu ve sedanter yaşam tarzına sahip toplamda 354 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için ''Kişisel Bilgi Formu'' ve ''Beslenme Alışkanlıkları ve Su Tüketimi Ölçeği'' kullanılmış, veriler, IBM SPSS 26 Statistics Paket Programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiği için, katılımcıların, bazı demografik özellikleri ve düzenli olarak egzersiz yapıp yapmama durumlarına göre beslenme alışkanlıkları ve su tüketimleri puanlarının karşılaştırılmasında İki Faktörlü ANOVA Testi kullanılmıştır. Ayrıca çalışmaya katılan bireylerin düzenli egzersiz yapıp yapmama durumlarına göre beslenme alışkanlıkları ve su tüketim puanlarının karşılaştırılması için Ki-Kare Testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; katılan bireylerin su tüketimi ile ilgili olarak kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevaplara bakıldığında; gün içerisinde en fazla 1-5 bardak arası su tüketirim cevabının verildiği (%39,5), günlük su tüketimine dikkat etme hususuna en fazla evet dikkat ederim (%40,1) ve su tüketimindeki rutin alışkanlıkla ilgili olarak en fazla sadece susadığımda içerim cevabının verildiği (%38,4), Katılımcıların cinsiyetinin, gün içinde tüketilen su miktarına etki ettiği ve çalışmaya katılan bireylerden düzenli olarak egzersiz yapan erkeklerin, düzenli olarak egzersiz yapan kadınlara göre, düzenli olarak egzersiz yapmayan erkeklerin, düzenli olarak egzersiz yapmayan kadınlara göre gün içerisinde anlamlı derece daha fazla su tükettikleri görülmüştür. Ayrıca bireylerin haftalık egzersiz yapma sürelerinin, günlük su tüketimlerine dikkat etme algılarına etki ettiğini ve Düzenli egzersiz yapıp yapma durumunun bireylerin günlük tükettikleri su miktarına ve su tüketim miktarına dikkat etme algılarına etki etmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the daily water consumption and dietary habits among individuals who engage in regular exercise and those leading sedentary lifestyles. Quantitative research methods were employed, with a single survey model chosen from general screening models. The study comprised a total of 354 individuals residing in Kütahya, who adhere to either an active or sedentary lifestyle. Data were collected using a“Personal Information Form”and a“Dietary Habits and Water Consumption Scale,”and analyzed using IBM SPSS 26 Statistics Package Program. Since the data exhibited normal distribution, a Two-Way ANOVA Test was employed to compare dietary habits and water consumption scores based on participants' demographic characteristics and their engagement in regular exercise. Additionally, a Chi-Square Test was used to compare dietary habits and water consumption scores based on participants' engagement in regular exercise. According to the findings, participants' responses regarding water consumption revealed that the majority consumed between 1-5 glasses of water per day (39.5%), paid attention to daily water consumption (40.1%), and drank water only when thirsty as a routine habit (38.4%). Gender was found to influence daily water intake, with regularly exercising men consuming significantly more water than regularly exercising women and sedentary men consuming more water than sedentary women. Moreover, participants' weekly exercise duration affected their perception of paying attention to daily water consumption, while the engagement in regular exercise did not directly influence participants' daily water consumption or their perception of paying attention to water intake.