Çocukluk çağında atopik dermatit tanısı ile takip edilen hastalardan nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı ve eozinofil-lenfosit oranının hastalık şiddeti tedavi yanıtı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of neutrophil-to-lymphocyte ratio,platelet-to-lymphocyte ratio and eosinophil-tolymphocyte ratio in patients with childhoodatopic dermatitis in relation to disease severity andtreatment response
- Tez No: 860945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP EMEKSİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, EASI, Yaşam Kalitesi, NLO, Atopic dermatittis, EASI, Quality Of Life, NLO
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Atopik dermatit (AD) çocuklarda sık görülen kronik, inflamatuar, kaşıntı ve aralıklı tekrarlayan ataklarla seyreden bir deri hastalığıdır. AD'in patofizyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır ancak çeşitli çalışmalar immün sistemin fonksiyon bozuklukları, genetik faktörler ve cilt bariyerindeki bozuklukların etiyolojide rol oynayabileceğine işaret etmektedir. AD tanısında herkes tarafından kabul gören ortak bir tanı kriteri bulunmaması nedeni ile öykü, tipik morfolojik dağılım gösteren deri lezyonları ve eşlik eden bulgulara dayanılarak tanı klinik olarak konulur. AD hastanın günlük yaşamını sınırlayabilir, yaşam kalitesini, psikososyal ve kişisel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Çalışmamızda; 1 ay-18 yaş arası AD tanılı hastalarda; hastalık şiddeti ( Eczema Area and Severity Index (EASI)) ile NötrofilLenfosit oranı (NLO), Platelet-Lenfosit oranı (PLO) ve Eosinofil-Lenfosit oranı (ELO) arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, bu inflamatuvar belirteçlerin prognoz ve tedavi yanıtının öngörülmesi üzerine olan etkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Araştırmamız, Ankara B lkent Şeh r Hastanes , Çocuk Hastanes , Çocuk Alerj ve İmmünoloj kl n ğ nde yürütülmüştür. 1 ay-18 yaş arasında, tanı kriterlerine uygun olarak AD tanısı konulmuş ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 70 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların sosyodemografik özellikleri, klinik özellikleri ve laboratuvar verileri kaydedildi. Ayrıca hastaların yaşam kalitesi skorları, tanı anı ve tedavi sonrası hastalık şiddet skoru (EASI) hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya etik kurul onayı alınan tarihten itibaren altı ay içerisindeki dönem aralığında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniği'ne başvuran ve belirlenen atopik dermatit tanı kriterlerini karşılayan ve ek kronik hastalığı olmayan, 1 ay-18 yaş arası 70 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 29 (%41,4)'u kız, 41 (%58,6)'i erkekti. Hastaların yaş ortalaması 9,47 ± 14,49 ay olarak hesaplandı. NLO değerinin EASI skorunda %50 düşüş sağlayanlar ile sağlamayan grupları ayırmadaki başarısını değerlendirmede AUC=O.648 (P=0.041) olarak bulundu. EASI skorunda %50 düşüş sağlayan ile sağlamayan grupları ayırmada NLO için en iyi kesim noktası 0.32, güven aralığı ( 0.51-0.78) olarak saptandı. Tanı sırasında hesaplanan EASI skoru ortalama 7,07 ± 5,61, bir aylık tedavi sonrası EASI skoru 4,09 ± 4,13 olarak hesaplandı. 32 hastanın EASI skorunda %50 anlamlı azalma saptandı. Tanı anında EASI skorunun orta-ağır olması ile ilişkili potansiyel risk faktörlerini ortaya çıkarmak için uygulanan lojistik regresyon modelinde; cinsiyet, annede sigara kullanımı, annede tiroid hastalık öyküsü, ailede alerjik hastalık öyküsü, doğum şekli ve doğum zamanı tek değişkenli lojistik regresyon modelinde analiz edildi, anlamlı risk faktörü olarak saptanmadı. Tanı anında AD şiddetinin yaşam kalitesi üzerine etkisi değerlendirildiğinde; yaşam kalitesi orta ve üstünde etkilenen hastalar hiç etkilenmemiş ya da az etkilenmiş hastalar ile karşılaştırıldığında; tanı EASI skorlarının daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p< 0.001). Sonuçlar: Tanı anındaki yüksek NLO değeri ile tedavi yanıtsızlığı arasında anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca yaşam kalitesi değerlendirildiğinde EASI skoru yüksek olan grubun yaşam kalitesi olumsuz yönde daha fazla etkilenmiş olduğu görüldü. Sonuç olarak, NLO hastalığın izlemi ve tedavinin daha etkin düzenlenebilmesi için hızlı, güvenilir, pratik ve herkes tarafından uygulanabilen bir belirteç olarak hastalığın prognozunu öngörebilir ve tedavi yanıtını gösterilebilir. .
Özet (Çeviri)
Introduction: Atopic dermatitis (AD) is a common chronic, inflammatory skin disease in children characterized by pruritus and intermittent recurrent attacks. The pathophysiology of AD has not been fully elucidated, but various studies suggest that dysfunction of the immune system, genetic factors and skin barrier disorders may play a role in the etiology. Since there is no common diagnostic criteria accepted by everyone in the diagnosis of AD, the diagnosis is made clinically based on history, skin lesions with typical morphologic distribution and accompanying findings. AD may limit the patient's daily life and negatively affect quality of life, psychosocial and personal development. In our study, we aimed to evaluate the relationship between disease severity (Eczema Area and Severity Index (EASI)) and Neutrophil-Lymphocyte ratio (NLR), Platelet-Lymphocyte ratio (PLR) and Eosinophil-Lymphocyte ratio (ELR) and to determine the effect of these inflammatory markers on prognosis and prediction of treatment response in patients with AD aged 1 month-18 years. Materials and Methods: Our study was conducted in the Pediatric Allergy and Immunology Clinic of Ankara Bilkent City Hospital, Children's Hospital. Seventy patients between the ages of 1 month-18 years, who were diagnosed with AD in accordance with the diagnostic criteria and who volunteered to participate in the study were included. Socio-demographic characteristics, clinical features and laboratory data of all patients included in the study were recorded. In addition, quality of life scores (IDLQOI), disease severity score (EASI score) at diagnosis and after treatment were calculated. Results: The study included 70 patients aged 1 month -18 years who were admitted to the Pediatric Allergy and Immunology Clinic of Ankara Bilkent City xi Hospital within a period of 6 months from the date of ethics committee approval and who met the diagnostic criteria for AD and had no additional chronic disease. Of the patients included in the study, 29 (41.4%) were girls and 41 (58.6%) were boys. The mean age of the patients was calculated as 9.47 ± 14.49 months. AUC=O.648 (P=0.041) was found in the evaluation of the success of NLO value in separating the groups who achieved a 50% decrease in EASI score and those who did not. The best cut-off point for NLO was found to be 0.32 and the confidence interval (0.51-0.78) for separating the groups that achieved a 50% decrease in EASI score from those that did not. The mean EASI score calculated at diagnosis was 7.07 ± 5.61 and 4.09 ± 4.13 after one month of treatment. 32 patients had a 50% significant decrease in EASI score. In the logistic regression model applied to reveal the potential risk factors associated with moderate to severe EASI score at the time of diagnosis, gender, maternal smoking, maternal history of thyroid disease, family history of allergic disease, mode of delivery and time of birth were analyzed in the univariate logistic regression model and were not found to be significant risk factors. When the effect of severity of AD at the time of diagnosis on quality of life was evaluated, it was found that patients whose quality of life was moderately or severely affected had higher diagnostic EASI scores compared to patients whose quality of life was not affected or slightly affected, and this difference was statistically significant (p< 0.001). Conclusions: There was a significant correlation between NLO value and those who achieved a 50% reduction in EASI score calculated after treatment. In addition, when the quality of life was evaluated, it was seen that the group with higher EASI score was more negatively affected. In conclusion, NLO can predict the prognosis of the disease and indicate the treatment response as a rapid, reliable, practical and publicly available marker for monitoring the disease and more effective regulation of treatment.