Organik çözücülerin ılımlı koşullarda biyokütle gazlaştırmasına etkisi
Effect of organic solvents on biomass gasification under moderate conditions
  1. Tez No: 860976
  2. Yazar: YEMLİHA ERTÜRK ŞAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AÇELYA SEÇER BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Hidrotermal gazlaştırma, Yardımcı çözücü, Hidrojen, Biomass, Hydrothermal Gasification, Co-solvent, Hydrogen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Artan enerji ihtiyacıyla birlikte fosil yakıt rezervlerinde meydana gelen azalma ve çevresel problemler, alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını zorunlu kılmıştır. Biyokütle, yenilenebilir bir enerji kaynağı olması ve enerji dönüşümünde çevresel problemlere yol açmaması gibi nedenler ile alternatif enerji kaynaklarının oldukça dikkat çeken bir üyesidir. Biyokütlenin enerjiye dönüştürülmesi teknolojilerinden çok azı aktif ve kâr payı yüksek bir şekilde kullanılabilmektedir. Biyokütle dönüşüm proseslerini uygulanabilir kılmak için, biyokütlenin seçilmiş yüksek değerli yakıtlara ve kimyasallara seçici dönüşüm prosesleri iyileştirilmelidir. Bu bağlamda bu çalışmada katı sorgumun subkritik su koşullarında (250 ºC–300 ºC) su yanında çeşitli çözücülerin birlikte gazlaştırılması yolu ile hidrojence zengin gaz ürün eldesi amaçlanmıştır. Gazlaştırma için hidrojen veriminin en yüksek olduğu koşullar (sıcaklık, çözücü tipi, su/çözücü oranı) belirlenecek ve optimum koşullarda çeşitli katalizörlerle hidrojen veriminin arttırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing need for energy, the decrease in fossil fuel reserves and environmental problems have necessitated the development and dissemination of alternative energy sources. Biomass is a remarkable member of alternative energy sources due to the fact that it is a renewable energy source and does not cause environmental problems in energy conversion. Few of the biomass to energy conversion technologies can be actively and profitably utilized. Improved selective conversion processes of biomass to selected high-value fuels and chemicals are necessary to make biomass conversion processes viable. e. In this context, the aim of this study was to obtain hydrogen-rich gaseous products by gasifying solid sorghum with water and various solvents under subcritical water conditions (250 ºC–300 ºC). The highest hydrogen yield conditions (temperature, solvent type, water/solvent ratio) for gasification will be determined and it is aimed at increasing the hydrogen yield with various catalysts under optimum conditions.