Nêrînên li ser Kurmancîya standard û devokên Kurmancî: Lêkolîneke bi metoda têkel
Standart Kurmanci ve Kurmanci ağızlarına yönelik görüşler: Bir karma metod araştırması
  1. Tez No: 860997
  2. Yazar: ZİYATTİN YILDIRIMÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ASLANOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİF ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtçe, Kurmanci, Standart Kurmanci, Kürtçe ağızlar, dil çeşitliliği, karma yöntem, halk dilbilimi, Kurdish, Kurmanji, Standard Kurmanji, Kurmanci dialects, language variety, mixed method, folk linguistics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Dil, kullanıcılarının deneyimlerine, bilgilerine ve etkileşimlerine göre gelişen dinamik ve çok yönlü bir araçtır. Çeşitli lehçe ve ağızlara sahip olan Kürt dili, dil çeşitliliği bakımından önemli farklılıklar göstermektedir. Kurmanci, birbirinden farklı fazlaca ağıza sahiptir, ve bu çeşitlilik ve çokluk fazlaca çalışma gereksinimi ortaya çıkarmaktadır. Kurmanci ile ilgili bir yandan ağızsal çalışmalar devam ederken ve Kurmanci ağızlarıyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulurken, diğer yandan medya, eğitim ve akademi sayesinde Kurmanci'nin standartlaşması ilerlemektedir. Bu çalışma, Kurmanci'deki dil çeşitliliğini, özellikle de Kurmanci'nin standartlaştırılmasını ve Kürtçe eğitimi alan toplulukta Kurmanci ağızlarının tanınmasını incelemektedir. Çalışmamız iki temel bölümden oluşmaktadır ve hem nitel hem de nicel yaklaşımları içeren karma bir araştırma yöntemiyle yapılmıştır ve Kürtçe bölümü öğretmenlerinin, öğrencilerinin ve mezunlarının standart Kurmanci ve Kurmanci lehçelerine bakış açılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitel çalışmamız tematik analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve Kürtçe bölümü öğretmenlerinin standart Kürtçe ve lehçeleri hakkında yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla görüşleri alınmış, analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Nicel araştırmayı Sözel Eşleştirme Tekniği (VGT) ile Kürtçe bölüm öğrencileri ve mezunları ile yaptık; katılımcılara bir standart Kurmanci sesi ve üç farklı aksanlı ses dinletildi ve bu seslerle ilgili sorular soruldu. Bu çalışma ile Kürtçe bölümlerinin öğretmen, öğrenci ve mezunlarının standart Kurmanci ve Kurmanci lehçeleri hakkındaki görüşlerini öğrenmeyi amaçladık. Araştırmada standart Kurmanci ve Kurmanci lehçeleri, özellikle Hakkari ağzı (Güneydoğu ağızları), Mardin ağzı (Güney ağızları) ve Van ağzı (Kuzey ağızları) hakkında ilginç sonuçlar tespit edildi; ve bu sonuçlar dil planlaması, ağızların tespiti ve standart dilin uygulanması için önemli veriler sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Language is a dynamic and multifaceted tool that evolves according to the experiences, knowledge and interactions of its users. The Kurdish language, which has various dialects and accents, shows important differences in terms of its varieties. Kurmanji has many different dialects, and this diversity and multiplicity creates the need for much study. While the dialect studies on Kurmanji continue and more studies are needed on Kurmanji dialects, on the other hand, the standardization of Kurmanji is progressing thanks to the media, education and academia. This research examines the language variety in Kurmanji, especially on the standardization of Kurmanji and the recognition of Kurmanji dialects in the Kurdish community that have education of Kurdish. Our research is made up of two main researches and is made with a mixed research method that includes both qualitative and quantitative approaches and aims to reveal the perspectives of teachers, students and graduates of Kurdish departments about standard Kurmanji and Kurmanji dialects. Our qualitative work was conducted by thematic analysis method, and the views of the teachers of the Kurdish departments were obtained, analyzed and evaluated through a semi-structured interview about standard Kurmanji and its dialects. We did the quantitative research with students and graduates of Kurdish departments; with the Verbal Guise Test (VGT); the participants listened to three voices with different accents and a voice of standard Kurmanji and were asked questions about those voices. With this work, we aimed to find out what the views of teachers, students and graduates of Kurdish departments were about standard Kurmanji and Kurmanji dialects. In the research, interesting results have been obtained about standard Kurmanji and Kurmanji dialects, especially Hakkari Dialect, Mardin Dialect and Van Dialect; and these results will provide important help for language planning, dialect identification, and implementation of a standard language.