Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Hollanda Hastalığı
Dutch Disease in Azerbaijan and Central Asian Turkik countries
  1. Tez No: 861074
  2. Yazar: TAHİR NİFTİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN MUSTAFA ERSUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hollanda Hastalığı, Ekonomik Bağımlılık, Ekonomik Çeşitlendirme, Ekonomik Dayanıklılık, Ekonomik Kırılganlık, Mali Zorluklar, Sürdürülebilir Kalkınma, Yabancı Yatırımlar, Ekonomik Büyüme, Holland Disease, Economic Dependency, Economic Diversification, Economic Resilience, Economic Vulnerability, Fiscal Challenges, Sustainable Development, Foreign Investments, Economic Growth
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Holland Hastalığı, bitki patolojisi metaforunda tütün endüstrisinin tütün mozaik virüsünden nasıl etkilendiğine benzer şekilde, bir ülkenin ekonomik büyümesinin ve istikrarının tek bir sektöre veya endüstriye aşırı derecede bağımlı hale geldiği bir durumu ifade eder. Bu çalışma, ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerine bağımlılığının izini sürerek Kazakistan ve Azerbaycan'ın ekonomik gelişiminin tarihsel bağlamını araştırmaktadır. Küresel petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı hassasiyet, mali zorluklar ve sınırlı çeşitlendirme fırsatları da dahil olmak üzere bu aşırı bağımlılığın ekonomik sonuçlarını analiz etmektedir. Ayrıca, Kazakistan ve Azerbaycan'ın Finansal Hollanda Hastalığının etkilerini ortadan kaldırmak için uyguladığı ekonomiyi çeşitlendirme, petrol dışı sektörleri teşvik etme ve yabancı yatırımları çekme çabaları gibi politika önlemlerini de araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial Holland Disease refers to a situation where a nation's economic growth and stability become overly reliant on a single sector or industry, akin to how the tobacco industry was affected by the tobacco mosaic virus in the plant pathology metaphor. This study explores the historical context of Kazakhstan and Azerbaijan's economic development, tracing the country's dependence on oil and gas revenues. It analyzes the economic consequences of this overreliance, including vulnerability to global oil price fluctuations, fiscal challenges, and limited diversification opportunities. Moreover, it investigates the policy measures implemented by Kazakhstan and Azerbaijan to counteract the effects of Financial Holland Disease, such as efforts to diversify the economy, promote non-oil sectors, and attract foreign investments.