Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde haber ajansları
News agencies in Russia and Turkish republics after collapse of Soviet Union
- Tez No: 359858
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR GÖNENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: News agencies, Russia, Turkish Republics, Soviet Union, Azerbaijan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, press, news, agency
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Uluslararası haber akışında haber ajansları önemli bir görevi görmektedirler. Haber ajansları, sadece kitle iletişim araçlarına haber sağlayan kurumlar değil, aynı zamanda çok sayıda görevi üstlenen kurumlar olmuştur. Bunların başında ülkenin sesini dünyaya duyurmak ve bulunduğu ülkenin çıkarlarını savunarak toplum yararına yayınlar yapmak gelmektedir. Bu bağlamda Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde haber ajanslarına önemli görevler düşmektedir. Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde de haber ajansları, bölgenin ortak geçmişi ve yaşanan değişimler sonucu şekillenmiştir. 'Sovyetler Birliği'nin Çöküşünden Sonra Rusya ve Türk Cumhuriyetlerinde Haber Ajansları' adlı çalışmada, devlet, ulusal kitle iletişim araçları ve toplum için büyük öneme sahip haber ajanslarının tarihi gelişimi incelenmiş olup, günümüzdeki durumu araştırılmıştır. Çalışmada sonuç olarak Rusya ve Türk cumhuriyetlerinin bir kısmında özel medyanın gelişmesi sonucu ülkenin sesini dünyaya duyurabilen haber ajanslarının geliştiği görülmüştür. Bununla birlikte özelikle Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerinde, birçok haber ajansının henüz yeni kurulduğu ve halen yerel medyanın talebini karşılayacak boyutta olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Haber ajansları, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Sovyetler Birliği, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, basın, haber, ajans.
Özet (Çeviri)
News agencies carry important role in international communication. News agencies are not just institutions that provide news for mass communication media, but also are multifunctional corporations. The tasks that news agencies undertake start with broadcast for the benefits of nation, country and community. In this content news agencies are very important institutions for Russia and Turkish republics. In this countries news agencies were shaped with the common history and important events. The study 'News Agencies in Russia and Turkish Republics After Collapse of Soviet Union' focused on analyzing news agencies which have very important role in development of state, media and society and finding the current condition. As a conclusion we can say that in Russia and in some Turkish states, news agencies developed as result of the development of state and private media groups. But especially in Central Asian states, some news agencies still fews years old and still needs to be developed and not in condition to fully provide demand of local media.