Tiroid antikor düzeylerine dayalı tiroid hormon (TSH, FT4, FT3) referans aralıklarının retrospektif olarak araştırılması
Retrospective investigation of reference ranges for TSH, thyroid hormones (FT4, FT3) based on thyroid antibody levels in the Turkish population
- Tez No: 861149
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiroid bezi, Tiroid hormonları, Tiroid antikorları, Referans aralığı, Thyroid gland, Thyroid hormones, Thyroid antibodies, Reference intervals
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tiroid hormonları (TSH, fT4, fT3), tiroid bezi'nin fonksiyonel durumunu değerlendirmek için tarama testi olarak kullanılır. Herhangi bir klinik laboratuvar testinin yorumlanmasında olduğu gibi bu testlerde de referans aralıkları temel alınarak sonuçlar değerlendirilmektedir. Tiroid hormon düzeyleri, yaş, cinsiyet ve popülasyon özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle, bireylerin tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan referans aralıklarının, popülasyona uygun olması önemlidir. Bu tez çalışmasında, Türk popülasyonunda farklı test kiti kullanılarak ölçülen tiroid hormonları için tiroid antikor düzeylerine dayalı referans aralıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. 2013-2023 yılları arasında tiroid hormonları ve tiroid antikorlarının test ölçümleri bulunan bireylere ait test sonuçları Acıbadem Labmed bilgi sisteminden alınmıştır. Veriler yaş, cinsiyet ve tiroid antikor pozitif/negatifliğine göre, her bir tiroid parametresi için %95 güven aralığında R istatistik yazılımında RefineR algoritması ile referans aralıkları hesaplanmıştır. Tiroid antikor düzeyine göre tiroid hormonları için hesaplanan referans aralıkları her iki cinsiyette tiroid antikor pozitif/negatifliğine göre önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Ayrıca, kadınlar ve erkeklerde aynı algoritma ile (refineR) hesaplanan referans aralık sonuçları, dört farklı marka otoanalizör (Siemens, Roche, Beckman, Abbott) cihaz arasında farklılık gösterdiği bulunmuştur. Tiroid hormonları için yapılacak prospektif referans aralığı belirleme çalışmalarında, tiroid antikor düzeylerinin ölçülmesi ve referans aralıklarının tiroid antikor düzeylerine göre belirlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Thyroid hormones (TSH, fT4, fT3), are utilized as screening tests to assess the functional status of the thyroid gland. Like the interpretation of any clinical laboratory test, the results of these tests are evaluated based on reference ranges. Thyroid hormone levels can vary depending on age, gender, and population characteristics. Therefore, it is crucial that the reference ranges used to assess individuals' thyroid functions are appropriate for the population. This thesis aims to determine reference ranges based on thyroid antibody levels for thyroid hormones measured using different test kits in the Turkish population. Between 2013 and 2023, test results for thyroid hormones and thyroid antibodies were obtained from individuals with test measurements in the Acıbadem Labmed information system. Data, for each thyroid parameter, were calculated reference intervals using the RefineR algorithm in the R statistical software with a 95% confidence interval, based on age, gender, and thyroid antibody positivity/negativity. The reference intervals calculated for thyroid hormones based on thyroid antibody levels showed significant differences according to thyroid antibody positivity/negativity in both genders. Additionally, reference interval results calculated using the same algorithm (refineR) for women and men varied among four different brands of autoanalyzers (Siemens, Roche, Beckman, Abbott). In prospective studies aiming to establish reference ranges for thyroid hormones, it is recommended to measure thyroid antibody levels and determine reference ranges based on these antibody levels.